Hans de Koning (1960)

Hans de Koning

Hans de Koning (5 april 1960) was een betrouwbare doelverdediger. Stond lang onder de lat bij AZ ’67 en FC Twente. Momenteel in dienst als trainer bij FC Volendam (foto Wikipedia)

Hans de Koning werd geboren en getogen in Rotterdam. Naam en faam maakte Hans al op op vroege leeftijd bij RVV Blijdorp. Zijn bovengemiddelde keeperskwaliteiten vielen op en hij werd begeerd door Sparta, Feyenoord en AZ. Uiteindelijk koos De Koning voor een overstap naar Alkmaar. Hij was toen 18 jaar. De eerste jaren was Hans reservegoalie achter Eddy Treijtel. In het seizoen 84/85 werd hij eerste keus in het doel van de Alkmaarders.

Hij bleef bij AZ tot 1988. In dat jaar tekende hij een contract bij FC Twente, waar Theo Vonk de scepter als trainer zwaaide. De eerste twee seizoenen behaalde hij een verdienstelijke derde plek met de Tukkers. Hij werd aanvoerder en zou uiteindelijk vijf seizoenen in Enschede blijven. De Koning was niet alleen actief binnen de lijnen bij Twente, maar was er ook keeperstrainers van Sander Boschker en Sander Westerveld. In de aanloop naar zijn zesde seizoen kwam er plotseling een einde aan zijn carrière. Op 29 juli 1993, tijdens de afscheidswedstrijd van Fred Rutten tegen Barcelona, brak hij zijn bekken.

Hans de Koning speelde 296 wedstrijden op het hoogste niveau in Nederland.

Na zijn actieve loopbaan keerde De Koning terug naar AZ als keeperstrainer. In 2000 vertrok hij naar Fortuna Sittard. Eerst als trainer van de doelmannen, later als hoofdtrainer. Daarna volgend klussen bij FC Dordrecht, FC Oss, AGOVV Apeldoorn en Helmond Sport. Sinds 2012 is hij in dienst bij FC Volendam. De club die hij aan het einde van dit lopende seizoen verliet. Naar eigen zeggen, omdat hij gewoonweg niet kón promoveren met de club.

‘Sinds mijn komst is het spelersbudget gehalveerd. Ik wil de Eredivisie in, maar met FC Volendam kan dat de komende jaren niet’, zei hij tegen Voetbal International. ‘De Eredivisie móét ik gewoon een keer meemaken. Daarom dit besluit.’

In 2019 kreeg Hans de Koning de schone taak VVV uit Venlo in de Ere divisie te houden.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *