Hans-Hubert Vogts (1946)

Hans-Hubert ‘Berti’ Vogts (30 december 1946) werd vooral bekend dankzij zijn uitstekende wedstrijd die hij speelde tegen Johan Cruijff in de finale van het wereldkampioenschap in 1974. West-Duitsland werd toen wereldkampioen. Ook staan op zijn palmares enkele Duitse titels en de Europese titel in 1972 met West-Duitsland.

Vogts, die als bijnaam ‘Der Terrier’ had, speelde zijn hele voetballeven als rechtsback bij Borussia Mönchengladbach. Nadat hij begon bij de club uit zijn geboorteplaats, VfR Büttgen, haalde de club uit Gladbach, toentertijd zeker een grootmacht, hem bij de selectie. Hier zou hij 419 wedstrijden spelen en daarbij 32 maal scoren. In 1979 gooide Berti, na 14 jaar bij dezelfde club, de handdoek in de ‘voetbalring’.

Vogts was één van de sleutelfiguren van de gouden jaren van  Borussia Mönchengladbach in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Jagend op iedere bal alsof het zijn laatste was, buffelde hij zich elke keer weer door de wedstrijden, staande als een bastion. In deze jaren won hij vijf keer het landskampioenschap, vijf keer de DFB Pokal, twee keer de UEFA cup en was hij verliezend finalist (Liverpool won) van de Europa Cup in 1977. Hij scoorde in 64 Europese wedstrijden acht doelpunten, wat niet gek is voor een verdediger.

Hans-Hubert Vogts maakte in 96 duels onderdeel uit van ‘die Mannschaft’ en ook hierin wist hij te scoren, al was het maar één keer. In 1970 speelde hij alle wedstrijden op het WK in Mexico en behaalde met Duitsland de bronzen plak. Vogts won vervolgens met Duitsland de beruchte (trauma)finale van Nederland in 1974 en schakelde hoogstpersoonlijk Johan Cruyff uit door ingetogen en geconcentreerd te verdedigen. Opmerkelijk was zijn rol tijdens het WK van 1978; door zijn eigen goal tegen Oostenrijk waardoor niet Duitsland maar de Oostenrijkers, die voor het eerst in 47 jaar van de Duitsers wisten te winnen, de volgende ronde bereikten. Dit voorval is in de volksmond ‘het wonder van Cordoba’ gaan heten. Of ook wel ‘die schmach von Cordoba’.

Als trainer toonde Vogts aan dat er wel degelijk Duitsers met humor bestaan:

“Die Kroaten schoppen op alles wat beweegt, dus heeft ons middenveld niets te vrezen.”
Als bondscoach voorafgaand aan de wedstrijd Duitsland – Kroatië: “Seks voor de wedstrijd? Dat moeten mijn spelers zelf weten, maar in de rust kan het niet.”

Vogts was lange tijd de assistent van bondscoach Franz Beckenbauer. In 1990 nam hij na het afscheid van Beckenbauer het stokje over. Als assistent-coach won hij de wereldtitel in 1990 en als bondscoach de Europese titel in 1996. Hij is hiermee de enige die een EK heeft gewonnen als speler en als trainer.

Van 2000-2004 was Vogts bondscoach van Schotland. Dit werd geen succes. Hij wist met de Schotten geen kwalificatie af te dwingen voor het WK 2002 en het EK 2004. In de play-off voor het EK 2004 verloor hij met Schotland van het Nederlands elftal. Sinds april 2008 is hij bondscoach van Azerbeidzjan. Vogts volgde de Macedoniër Gjoko Hadžievski op.

Foto – ANP Foundation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *