Hansi Flick (1965)

Hans-Dieter 'Hamsi' Flick

Hans-Dieter ‘Hansi’ Flick (24 februari 1965) is een voormalige prof van Bayern München en FC Köln. Hij was slechts acht seizoenen actief op het hoogste Duitse niveau. Na zijn actieve carrière werd hij assistent van Bundestrainer Joachim Löw.

Hansi Flick werd in zijn jonge jaren gezien als een groot talent en op 20-jarige leeftijd zette hij zijn handtekening onder een contract bij Bayern München. Op 20 november 1985 maakte hij zijn debuut in de hoofmacht van de zuid Duitsers in de uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen. Het zou echter nog een jaar duren voordat Flick zijn eerste goal namens Bayern zou maken.

Flick bleef vijf seizoenen bij Bayern. Lang niet altijd was hij basisspeler, vooral omdat hij al op jonge leeftijd regelmatig door blessures werd geteisterd. Hij haalde 104 officiële duels en scoorde daarin vijf maal.

In 1990 verwisselde hij het zuiden van Duitsland voor Köln en tekende een driejarig contact voor die Die Geißböcke. Ook in Köln bleef het blessurespook Flick achtervolgen en zware en langdurige blessures dwongen hem in 1983 op 28-jarige leeftijd zijn profloopbaan te beëindigen. Een jaar eerder al, had hij zijn laatste wedstrijd gespeeld tegen Borusssia Dortmund.

In 2003 haalde Flick zijn trainersdiploma. Samen met Thomas Doll was hij de beste uit zijn jaar. Na weinig succesvolle jaren, onder andere bij de huidige Bundesligaclub TSG 1899 Hoffenheim, dat toen nog in de Regionalliga Süd uitkwam, tekende Flick een contract bij het Red Bull Salzburg van Giovanni Trapattoni en Lothar Matthäus.

Een jaar later, in augustus 2006, werd Flick tot veler verrassing assistent van Bundestrainer Joachim Löw bij de Duitse Nationalmannshaft. Löw en Flick waren daarmee het eerste trainersduo dat nimmer als Duits international had gespeeld.

Desondanks bleek de combinatie goud waard. Flick was meer dan een trainer die op het veld stond naast Löw. Hij hield een groot bestand bij van spelers met daarin medische gegevens en lichamelijke en voetbaltechnische ontwikkelingen. Hij had oog voor talent en jonge spelers werden door hem al vroeg gespot. Hij had daarmee een belangrijke rol in de doorstroming van deze jonge spelers in het nationale team.

Na het WK voetbal in Brazilië in 2014 gaf Flick aan open staan voor een nieuwe uitdaging. Hij gaf zijn baan als assistent onder Löw op en tekende hij een vijfjarig contract als directeur sport bij de Deutsche Fußball Bund (DFB). Thomas Schneider volgde Flick op als assistent.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *