Harry Kewell (1978)

Harry Kewell

Harold ‘Harry’ Kewell (22 September 1978) was een flegmatieke ‘Aussie’ met een fabelachtige linker. Kreeg daardoor in Engeland de bijnaam The Wizard of Oz.

Harry Kewell was nog maar 14 jaar toen hij werd ontdekt. Hij speelde met zijn club, de Marconie Stallions uit New South Wales in Australië,  in Thailand, Engeland en Italië en viel op enig moment in de smaak bij scouts van Leeds United. Een jaar later maakte Kewell, samen met Brett Emerton, de oversteek naar Engeland voor een vierweekse stage bij Leeds. Hij maakte indruk en tekende een voorcontract bij The Peacocks.

Kewell keerde terug naar Australië waar hij nog tot 1995 bij de Stallions speelde en maakte daarna definitief de overstap naar Leeds. Hij speelde er eerst drie seizoenen in de jeugdafdeling, voordat hij in 1998 zijn debuut maakte in de hoogste divisie. Samen met landgenoot Mark Viduka en de Engelsman Alan Smith vormde Kewell een gevreesd aanvalstrio.

Harry bezat een fabelachtige ‘linker’ en dat leverde hem in Leeds de bijnaam The Wizard of Oz op. Zijn grootste succes bij Leeds kwam in het jaar 2000 toen Leeds zich plaatste voor de Champions League en de halve finales van de UEFA cup waarin het werd uitgeschakeld door Galatasaray

De successen bleken ook het begin van veel ellendevoor Leeds. De club geraakte in financiële problemen en in 2003 vertrok Kewell naar Liverpool. Daarmee won hij in 2005 de Champions League. In het seizoen 2008 vertrok Kewell naar Galatasaray.

Hij speelde 25 wedstrijden voor Galatasaray. Hij werd er een vaste waarde in de ploeg, waarin hij speelde met onder andere de Braziliaan Lincoln, de Tsjech Milan Baroš en Arda Turan, die nu eens van de sterkhouders is van Atletico Madrid.

In november 1997 debuteerde Kewell voor het Australisch nationaal elftal in het kwalificatieduel met Iran voor het Wereldkampioenschap voetbal 1998. Hij scoorde de openingstreffer in de heenwedstrijd, maar Iran ging naar het WK op basis van gemaakte uitdoelpunten (1-1 en 2-2). In 1997 was hij met de Socceroos verliezend finalist op de Confederations Cup. Kewell scoorde destijds in de halve finale het enige doelpunt tegen Uruguay. In 2000 nam Kewell met het Australisch elftal deel aan de Olympische Spelen van Sydney. In 2005 had hij een aandeel in de plaatsing van Australië voor het Wereldkampioenschap voetbal 2006.

Nadat Kewell als invaller in het veld kwam in de play-off tegen Uruguay, gingen de Socceroos meer druk zetten. Marco Bresciano scoorde vervolgens vanuit een afgeweken schot van Kewell de winnende treffer. Op het WK maakte Kewell in de laatste groepswedstrijd een doelpunt. Zijn goal in de slotfase tegen Kroatië zorgde ervoor dat de Socceroos zich voor het eerst plaatsten voor de achtste finales van een WK. Hierin was Italië met 1-0 te sterk.

In het seizoen 2011 keerde Kewell terug Down Under en speelde hij voor Melbourne Victory. Na een kortsondig avontuur bij Al-Gharrafa in Qatar sloot hij zich aan bij een andere club uit Melbourne, Melbourne Heart. Het werd zijn laatste club. Op 12 april hing Harry zijn schoenen ‘aan de haak’, zoals ze in België zeggen.

Harry Kewell werd in 1999, 2001 en 2003 verkozen tot Oceanisch Voetballer van het Jaar.

(Foto: Wikipedia)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *