Hasan Salihamidžić (1977)

Hasan Salihamidžić  (1 januari 1977) was een voormalige aanvallende middenvelder en rechtsbuiten uit Bosnië Herzegovina. Gold als één van de grootste talenten van de Balkan, maar kwam door de Joegoslavië oorlog terecht in Duitsland. Daar maakte hij zijn faam waar. (foto YouTube)

Hasan Salihamidžić  groeide op in Jablanica. Een stadje in Bosnië Herzegovina tussen Sarajevo en Mostar in het voormalige Joegoslavië. Hasan had nog een oudere broer en van zijn ouders kreeg hij de bijnaam ‘Braco’ dat zoveel betekent als kleine broer. Op 16-jarige leeftijd meldde hij zich aan bij Velez Mostar en werd al snel gezien als een van de grootste talenten van de Balkan. Tot een inzet bij de senioren van Velez Mostar kwam het echter nooit. Een paar dagen nadat Hasan met het Joegoslavisch elftal -16 een wedstrijd in Belgrado had gespeeld, vielen Bosnisch-Servische troepen Sarajevo binnen. Hasan raakte verstrikt in de oorlog en hij wilde weg uit het gebied. Hij ging in een café werken om geld te verdienen om zijn geboortestreek te ontvluchten.

Een jaar later was het zover. Hasan boekte een vlucht op een vliegtuig dat hem naar Hamburg bracht. Via een neef kwam hij terecht bij de jeugd van de Hamburger SV. Ook daar werd zijn grote talent gezien en in 1995 maakte hij zijn debuut in de Bundesliga. Hij bleef ‘die Rothosen’ drie seizoenen trouw, speelde 72 wedstrijden en scoorde daarin negentien keer.

In 1998 wisselde Salihamidžić naar het grote Bayern München en in zuid Duitsland kwam hij pas echt tot bloei. Hoewel hij in het eerste seizoen ook direct een flinke tegenslag te verwerken kreeg. Tijdens de Champions League finale tegen Manchester United viel hij in de 89e minuut en met een 1-0 voorsprong voor Bayern in. Niemand kon bevroeden dat The Mancunians in de krankzinnige slotfase door Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solskjaer toch nog met de cup naar huis gingen.

Tussen 2001 en 2003 kwam Salihamidžić door langdurige blessures maar weinig in actie, maar in 2003 knokte hij zich terug in de basiself van FC Hollywood. Een van zijn meest memorabele momenten speelde zich af in het seizoen 2006/07 tijdens de Champions League wedstrijd tegen Real Madrid. Direct na de aftrap kreeg Hasan de bal en omspeelde Roberto Carlos alsof deze niet bestond en leverde een loepzuivere voorzet af, waar Roy Makaay alleen nog maar tegen aan hoefde te lopen. Mede dankzij deze goal schakelde Bayern Real uit.

Na 207 wedstrijden, 26 goals en ontelbare assists voor Bayern was het mooi geweest en vertrok Salihamidžić in juni 2007 naar het Juventus van trainer Claudio Ranieri. Hij tekende een contract voor vier jaar bij de Oude Dame, maar werd regelmatig geteisterd door blessureleed. In 2011 keerde hij terug naar de Bundesliga en tekende voor één jaar bij VFL Wolfsburg. Vijf dagen nadat hij zijn handtekening had gezet, brak hij zijn linkerarm tijdens een vriendschappelijk duel. Aan het eind van het seizoen borg hij zijn voetbalschoenen voorgoed op zolder op.

Salihamidžić kwam tussen 1996 en 2006 regelmatig uit voor de nationale ploeg van Bosnië Herzegovina. Hij maakte de eerste goal in de geschiedenis voor zijn land in een wedstrijd tegen Italië. Hij kwam in totaal tot 43 caps waarin hij zes keer scoorde.

Na zijn seizoen bij Wolfsburg keerde hij terug naar München waar hij zich met zijn gezin vestigde. Sinds 2012 is Hasan Salihamidžić analist bij Sky Sports.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *