Hendrik (Henk) Groot (1938)

Henk_Groot_1965

Hendrik (Henk) Groot (22 april 1938 – 11 mei 2022) had lef want hij speelde voor Ajax, ging naar Feyenoord en keerde weer terug in Amsterdam. Daarentegen is hij wel de enige ooit die wist te scoren voor beide clubs in De Meer en in de Kuip.

Henk Groot groeide op in het dorp Zaandijk en begon daar bij de plaatselijke voetbalvereniging vv Zaandijk met voetballen. Op zeventienjarige leeftijd bereikte hij daar het eerste elftal en scoorde daar aan de lopende band (doelpunten). Korte tijd later meldde zich de club Stormvogels waar hij als semi-prof begon te voetballen. Ook zijn zes jaar oudere broer Cees Groot werd bij de deal betrokken en zo speelden de beide broers bij de club uit Velsen.

In 1959 stapten de beide broers over naar Ajax. Naast zijn broer Cees speelde zijn veel jongere broer Rob Groot ook bijna nog voor Ajax. Op het laatste moment ketste de overname van de Telstar-speler echter af. Bij zijn debuut, tegen NAC, wist Henk Groot het net te vinden. Ajax won de wedstrijd met 3-0 en Henk Groot nam alle treffers voor zijn rekening. Hij bleef scoren en werd dat seizoen topscorer van de competitie met 38 doelpunten, 9 meer dan zijn broer Cees die derde werd op de topscorerslijst. In zijn eerste seizoen won hij met Ajax zijn eerste landskampioenschap.

Een jaar later vestigde Henk Groot een nog steeds ongeëvenaard record binnen Ajax door 41 doelpunten te maken in de competitie. In totaal maakte hij dat seizoen zelfs 65 goals, de doelpunten in het beker- en Intertoto-toernooi erbij opgeteld. In de eredivisie heeft alleen Coen Dillen er meer gescoord in één seizoen (43 doelpunten in het seizoen 1956-1957).

Henk Groot had zich bij Ajax op de transferlijst laten zetten omdat de club niets had gedaan met een bod uit Italië van Lanerossi Vicenza. Door het transfersysteem was het voordeliger als de speler zichzelf op de transferlijst zette. Met gemengde gevoelens hoorde Groot dat hij voor een bedrag van 250.000 gulden werd overgenomen door Feyenoord in 1963. Hij speelde daar twee seizoenen en kwam tot 33 treffers in de competitie. In zijn tweede seizoen bij de Rotterdamse club won hij zijn tweede landskampioenschap. Met Ajax ging het in de tussentijd steeds minder, tot de komst van Jaap van Praag als voorzitter. Voor een destijds fors bedrag van 400.000 gulden kocht Ajax de spits terug. Naar verluidt was de terugkomst van Groot een eis van de nieuwe trainer Rinus Michels.

Als routinier kreeg Henk Groot een andere rol te vervullen dan in zijn eerste periode bij Ajax. Als opbouwende middenvelder bracht hij rust in de selectie met jonge spelers als Johan Cruijff, Wim Suurbier en Barry Hulshoff. Zijn broer Cees was inmiddels weer teruggekeerd naar zijn oude club in Zaandijk. Zijn doelpunten maakte hij vooral nog als trefzekere strafschopspecialist. In 1969 raakte hij geblesseerd aan zijn knie door een doodschop die hij van een Poolse speler kreeg tijdens een interlandwedstrijd met het Nederlands elftal. Door deze blessure kwam aan zijn sportieve carrière abrupt een einde.

In 1970 werd hij namens de partij Gemeentebelangen verkozen in de gemeenteraad van Zaandijk. Op 11 mei 2022 stierf Henk op 84-jarige leeftijd.

(Foto: Wikipedia)

Mede dankzij Henk Groot kwam 2-voudig wereldkampioen Brazilië ooit eens “lelijk op de koffie”:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *