Henk van Ramselaar (1946)

Henk van Ramselaar (geboren in 1946) is de ‘eigenaar’ van de langste schorsing in het Nederlandse betaalde voetbal. Door een karatetrap in de buik van een scheidsrechter, werd hij twee en een half jaar geschorst.

Niet (kuiten)bijter Hans Kraay junior, of de oogprikkende Gorter en niet Maikel Aerts door doping, maar Henk van Ramselaar, zijn naam helpt ook al niet mee, heeft de twijfelachtige eer de langste schorsing in zijn bezit te hebben. Tweeënhalf jaar, van november 1975 tot augustus 1978. Zijn loopbaan was meteen voorbij. Deze linker verdediger kwam uit voor ploegen met namen als RCH (eerste divisie), Blauw Wit (later FC Amsterdam) en FC Amersfoort, een club die ook niet meer deelneemt aan het betaalde voetbal.

Het was voor deze laatste club waar het mis ging voor Van Ramselaar: Op 2 november 1975 kreeg Van Ramselaar het in de negentiende minuut van een wedstrijd tegen Willem II aan de spreekwoordelijke stok met scheidsrechter George Oetelmans. Volgens de speler moest een doelpunt van Willem II wegens buitenspel worden afgekeurd. Wegens trekken aan de scheidsrechter kreeg hij een gele prent gepresenteerd, waarop hij Oetelmans bedreigde. Deze trok daarop de rode kaart. Vervolgens gaf Van Ramselaar, die in eerste instantie nog door medespelers in bedwang kon worden gehouden, Oetelmans een trap in de buik. De wedstrijd werd hierop gestaakt.

Later zou hij hierover verklaren: “Het was expres, ik kon niet tegen onrecht.” Ook zouden privéomstandigheden debet zijn geweest aan zijn onacceptable uitspatting.  De profclubs waar hij voor speelde zijn inmiddels allemaal opgeheven. Zijn oud-ploeggenoten, waaronder Johan Neeskens, spreekt hij niet meer. Sommigen zijn dood, de anderen voorgoed uit het zicht verdwenen. Scheidsrechter Oetelmans heeft hij ook nooit meer gezien.”‘Gek”, aldus Henk. “Inmiddels zou ik hem best eens willen ontmoeten.” Over de vraag of hij dan ook gelijk zijn excuses zou aanbieden, hoefde hij niet erg lang na te denken: “Nee. Dat niet.”

Samen met zijn broer heeft Van Ramselaar een antiekwinkel in Amersfoort en is hij politiek actief voor de Burger Partij Amersfoort (BPA). Voetballers Rob Wielaert en Joris Mathijsen zijn kleinkinderen van de oudste zus van Van Ramselaar.

Hierbij een overzicht van de grootste strafbare en gestrafte feiten op de Nederlandse (betaald) voetbalvelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *