Henk Warnas (1947)

Henk Warnas

Henk Warnas (7 december 1947),  speler van Feyenoord, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. Wist ook 5 interlands mee te pikken.

Warnas is ongetwijfeld (een van) de meest beroemde bewoners ooit uit Sikkerveer,  een dorp binnen de gemeente Ridderkerk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Hier werd de verdediger ontdekt door Feyenoord. Henk Warnas diende zich begin jaren zestig aan uit de eigen ‘Varkenoord-jeugd’, maar bleef bij de Rotterdamse club steken op twee optredens. Niet zo vreemd, aangezien de jonge linksback moest concurreren met Cor Veldhoen. Warnas zou bij Go Ahead Eagles alsnog een mooie carrière beleven en het zelfs tot international schoppen.

Het grootste deel van zijn carrière speelde Warnas bij Go Ahead Eagles, de ‘adelaars-club’ uit Deventer. Hier speelde hij 358 wedstijden in 12 seizoenen, waarin hij zeven maal doel trof. In zijn eerste seizoen lukt het maar ternauwernood om niet te degraderen. Daarna, van 1965 tot 1971 dienden zich de gouden tijden aan voor Warnas en zijn voetbalkornuiten want een ranking onder de zeven kwam niet voor. In 1965 werd en passant ook nog de bekerfinale bereikt. De finale werd verloren tegen Feyenoord, maar toch werd Europees voetbal behaald. In de eerste ronde werd Celtic (dat een seizoen later de Europacup I zou winnen) geloot. Er werd twee keer verloren, 0-6 en 1-0.

Warnas heeft vijf  interlands gespeeld voor het Nederlands elftal. Op 29 november 1967 speelde hij zijn eerste wedstrijd tegen de Sovjet Unie. De eindstand van de wedstrijd was 3-1. Hij wist in dit quintet aan interlands niet te scoren. Wel had hij telkens een basisplaats.

Henk Warnas is tegenwoordig voetbal-rapporteur voor de Telegraaf.

(Foto: ANP – Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *