Hennie Moddejonge (1926-2011)

Hennie Moddejonge (21 oktober 1926 – 24 mei 2011). Naoorlogse ster van toenmalig topclub SC Enschede. Had een goede sliding, kon ver ingooien, was een specialist in vrije schoppen en was verdedigend sterk.

Je had destijds Moddejonge senior en Moddejonge junior, ook wel aangeduid als de gebroeders Moddejonge. Hennie was ‘Senior’ en verdediger en ‘junior’ was zijn twee jaar jongere broer Gerrit die op het middenveld speelde. Hennie Moddejonge was de grootste van de twee. Zijn bijnaam luidde dan ook ‘grootn Moddejonge’. Zijn broer Gerrit was slechts 1.60 meter en werd ‘‘t Klène’ genoemd of ook wel ‘Geike’.

Moddejonge sr. speelde meer dan vierhonderd wedstrijden in het eerste van Sportclub Enschede, de club waar oom Engelbert vroeger al in het eerste had gespeeld. Hennie zijn debuut vond plaats in 1943, Nederland zat onder zware juk van de Duitsers, maar het voetbal ging mondjesmaat ‘gewoon’ door. Hennie was pas zestien jaar, toen hij ineens het bericht kreeg dat hij met de selectie van Sportclub mee moest naar het befaamde Zilveren Baltoernooi van Sparta Rotterdam.

Hennie Moddejonge werd een vaste waarde want hij had een goede sliding, kon ver ingooien, was een specialist in vrije schoppen en was verdedigend sterk. Hij moest tegen Heerenveen bijvoorbeeld altijd ene Abe Lenstra uitschakelen. Die kreeg dus geen bal.. Later bij Sportclub Enschede werden ze vrienden. De club van Moddejonge wist de Fries namelijk binnen te hengelen.

Abe Lenstra, die een blanco cheque van het Italiaanse Fiorentina naast zich neer had gelegd, wilde in Enschede nog eens bewijzen wat hij in zijn mars had. Dat lukte, want Sportclub Enschede groeide met Lenstra en ‘de Moddejongens’ uit tot een topclub in de eredivisie, maar haalde twee maal net niet de landstitel. In 1956 was Rapid JC iets te sterk (4-3 na verlenging).

Ook in 1958 liep SC Enschede met ‘de Moddejongens’ in de gelederen het landskampioenschap net mis, door in een beslissingswedstrijd in de verlenging van DOS uit Utrecht te verliezen. In de derde verlenging (!) scoorde DOS de 1-0, nadat een goal van broer Gerrit (onterecht) was afgekeurd. SC Enschede speelde haar wedstrijden in een karakteristiek zwart shirt met witte V. De bekendste medespelers van Moddejonge waren verder de internationals Abe Lenstra, Piet Lagarde en Henk Bosveld.

Moddejonge voetbalde tussen 1943 en 1959 voor de club die destijds een voorname rol speelde in het Nederlandse voetbal. Dit in de tijd dat er voor een overwinning nog 35 gulden werd opgestreken en voor een training vijf euro in de beurs kon worden gestoken. Later werd Moddejonge trainer van Borne, Eibergse Boys, Glanerbrug en ook van Sportclub Enschede zelf, de club waaraan zijn naam onverbrekelijk verbonden zal blijven.

In 1976 onderging Moddejonge sr. een hartoperatie. Daarna tenniste hij twee keer per week met zijn oude maten van Sportclub Enschede . Reeds vele jaren had Hennie een jaarkaart van FC Twente. Op een gegeven moment merkte hij dat het klimmen op de steile trap hem fysieke problemen gaf. Het verontrustte hem, hij meldde zich voor een fietstest bij de dokter en werd meteen in het ziekenhuis gehouden.

Na een vrij complexe hartoperatie kwam Moddejonge op de intensive care terecht, waar hij nog eens werd geconfronteerd met een hartinfarct. Hij werd gedotterd, maar is daarna niet meer bij bewustzijn gekomen en overleed op 24 mei 2011. Moddejonge, die weduwnaar was, werd 84 en liet een dochter na.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *