Hertha BSC – Wattenscheid ’09 (11 november 1989)

Hertha Union spielt spielt Wattenscheid

Op 11 november 1989 werd in het Olympiastadion in Berlijn de wedstrijd Hertha BSC – Wattenscheid 09 gespeeld. Een op het eerste oog doodnormale wedstrijd in de 2e Duitse Bundesliga. Twee dagen eerder echter, was de muur gevallen en zo kreeg deze wedstrijd een wel hele bijzondere lading.

Voorafgaand aan de wedstrijd had Hertha 30.000 kaarten tegen feestprijzen aangeboden bij Berlijnse autobedrijven. Tegen een speciale prijs van DM 5 tot DM 20 konden klanten van deze bedrijven naar de wedstrijd. Er was Hertha veel aan gelegen om het stadion zo goed gevuld mogelijk te krijgen. Wattenscheid was op dat moment koploper in de 2e Budesliga en Hertha bivakkeerde op de tweede plek. Er was sprake van een heuse topper deze dag.

De kaarten waren in een mum van de hand gedaan en de hoofdtribune was uitverkocht. Toen viel de muur! Hertha en de sponsoren reageerden onmiddellijk en stelden 10.000 kaarten beschikbaar voor de, voormalige, Oost-Duitsers. Op vertoon van hun DDR legitimatie kregen ze een gratis toegangsbewijs. De toeloop uit het oosten van de stad en de wijk Brandenburg was enorm. Ook toen de 10.000 gratis kaarten op waren, werden toeschouwers uit het oosten gewoon toegelaten. Niemand werd geweigerd. Officieel zaten er ruim 44.000 toeschouwers in het Olympiastadion, onofficieel werd gesproken over meer dan 60.000 mensen in de Berlijnse sporttempel.

Voor het eerst sinds lange lange tijd kunnen alle Berlijners weer samen naar het voetbal. Als de stadionspeaker alle wijken opnoemt waar de Oost-Duitsers vandaan gekomen zijn, klinkt een euforisch gejuich. Het stadion druipt van de emotie.

De wedstrijd eindigt in een 1-1 gelijkspel. Wattenscheid neemt in de eerste helft de leiding door Jörg Bach. In de tweede helft tekent de 19-jarige Sven Kretschmer de gelijkmaker. De stand is van ondergeschikt belang. Er is sprake van een historische gebeurtenis.

Na de wedstrijd zegt trainer Werner Fuchs van Hertha dat hij nog nooit zo’n bijzondere stemming in de kleedkamer had meegemaakt: “Iedereen van verlamd door emotie en was zich bewust wat voor een historische wedstrijd er gespeeld zou worden. Er lag een enorme druk op de spelers’.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *