Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Het moment dat Bert Nederlof heel even niet durfde te kijken - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Het moment dat Bert Nederlof heel even niet durfde te kijken

“Collega Bert Nederlof durft niet te kijken”
“Hij zit erin! We staan op gelijke hoogte!”
“En nu wil ik het weleens zien, want nu moeten we eroverheen Bert!”

Heel apart. De momenten dat ik aan Bert Nederlof denk, gaan juist niet over citaten die door hemzelf zijn uitgesproken. Het was Jack van Gelder die in volledige extase bovenstaande zinnen door het Volksparkstadion en talloze radioboxen riep. Ronald Koeman had zojuist via een penalty de gelijkmaker gescoord tegen West-Duitsland in de halve finale van het EK ’88.

En Bert Nederlof, die durfde niet te kijken. Ik zag het als jochie voor me. Een verslaggever die een andere kant op keek en stil was? Vond hij het zo spannend dan? En klopte het wel wat Jack zei? Hoe dan ook, nadat Van Gelder bovenstaande quotes had uitgesproken, pakte Nederlof de draad weer op. Hij zei ‘jajajaja’, haalde diep adem en begon weer ouderwetse volzinnen te spreken, over die gekke Koeman, die nuchtere Groninger enzo.

Het moment van de gelijkmaker was niet alleen het moment van Bert Nederlof. Het was het moment dat we écht gingen geloven in de titel. De eerste wedstrijd van het EK verloren we van Rusland en op het nippertje hadden we de halve finale gehaald, dankzij een late treffer van Wim Kieft tegen Ierland. Eigenlijk was alleen de groepswedstrijd tegen Engeland (1-3 winst) met een fenomenale Van Basten eentje om van te smullen.

Om de Duitsers te verslaan in de halve finale was een klein wonder nodig, het team van ‘Der Kaiser’ Franz Beckenbauer  was een topteam en speelde bovendien alleen maar thuiswedstrijden dat toernooi. En we kwamen tijdens die wedstrijd ook nog op achterstand door die penalty van Lothar Matthaüs, onze grote vriend in die tijd. Door het cadeautje van scheidsrechter Igna – ik kan de naam nog dromen – schoot Koeman de bal achter Eike Immel en leken de Duitsers opeens kwetsbaar.

“Nu moeten we eroverheen Bert!” Heel Nederland ging erin geloven, Jack van Gelder sprak de juiste woorden. Nú moest het gaan gebeuren! Wilden we ooit een prijs pakken, dan moest het nu, de Duitsers waren rijp voor de slacht. En wat Jack voorspelde, dat was haast profetisch, we gíngen er overheen. Marco van Basten scoorde de winnende in de laatste minuten, Koeman veegde zijn billen af met het shirt van Olaf Thon en de zaterdag erop wonnen we de finale van Rusland met 2-0. Doelpunten van Gullit en een onmogelijke goal van toernooiheld Marco van Basten. De doelpunten werden vocaal uitstekend begeleid door Bert en Jack.

De fantastische radiomomenten van Bert Nederlof en Jack van Gelder staan gelukkig vastgelegd op YouTube en op mijn cd ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes.  “De stem van je jeugd”, tweette AD-verslaggever Maarten Wijffels nadat bekend werd dat Nederlof was overleden. En zo is het. Zelfs het moment dat hij even stil was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *