Horst Blankenburg (1947)

Horst Blankenburg

Horst Blankenburg (10 juli 1947) de Duitse Libero van Ajax die zelfs door Cruijff, zonder succes, werd overgehaald om voor het Nederlands elftal te spelen.

Hij was een belangrijke schakel in het topteam van Ajax dat vele prijzen pakte in de jaren ’70. Ze hebben zo ongeveer alles gewonnen wat er te winnen was op clubniveau en in internationale wedstrijden.  Horst Blankenburg is niet een naam die onmiddellijk op komt bij het bespreken van de meest succesvolle voetballers van Duitsland, maar zeker het noemen waard.

Meer gekend worden in Nederland dan in Duitsland is niet het enige dat Horst Blankenburg zo interessant maakt. Hij speelde en won drie Europa Cup finales met Ajax Amsterdam, samen met een aantal andere nationale en continentale competities.  Hij was één van de meest succesvolle Duitse voetballers van zijn tijd. Blankenburg was ook een van de meest ervaren voetballers en een uitstekende libero, de verschillende omstandigheden stuurde hem op een ander pad.  Voor veel Duitse voetbalsupporters, en de geschiedenisboeken blijft Blankenburg een vergeten man.

Centrale verdediger was het beroep van Blankenburg en meer in het bijzonder libero. Zijn grootste successen behaalde hij met AFC Ajax toen hij in seizoen 1970-1971 (als invaller in de finale), 1971-1972 en 1972-1973 de Europacup 1, en in 1972 de Wereldbeker (23 augustus en 6 september 1972) won. Daarnaast sleepte hij  twee landskampioenschappen en twee KNVB bekers binnen. Op 8 januari 2011 kreeg hij van AFC Ajax een schaal vanwege zijn prestaties voor de club.

Blankenburg begon bij de jeugd van VfL Heidenheim en als prof bij 1. FC Nürnberg, Wiener Sportklub en TSV 1860 München. Na de Ajax-jaren volgden in 1975 Hamburger SV, waarmee hij in 1977 nog de EC-II won, Xamax Neuchâtel, SC Hasselt, Chicago Sting en uiteindelijk Preußen Münster. Hij stopte in 1981 met voetballen.

Vreemd genoeg is hij in zijn succesvolle carrière nooit voor de Duitse nationale ploeg geselecteerd. Wel maakte hij deel uit van een Europese selectie. Johan Cruijff heeft hem wel gevraagd om op het WK 1974 voor Nederland te spelen, maar Blankenburg hoopte toen nog op een uitverkiezing voor zijn vaderland.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *