Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Hugo Walker (1933 – 2015) - Kent u deze Nog

Hugo Walker (1933 – 2015)

Hugo Walker

Hugo Walker (3 augustus 1933 – 26 maart 2015) was een veelzijdige sportman. Naast veel geciteerde bevlogen voetbalcommentator was hij ook honkballer, reclameman en voetballer. Wij zijn nog steeds groot fan daarom bij deze een ode aan zijn loopbaan. Hij speelde zelfs één wedstrijd in het eerste van Ajax. Hieronder het meest uitgebreide overzicht van zijn uitspraken.

Walker verwierf naam en faam met bekende uitspraken als “Komt dat schot” en “En dan houden we ermee op, hier in Waalwijk”. Maar hij was veelzijdiger dan dat. Hugo Walker groeide op in Amsterdam en woonde tijdens zijn jeugd aan de Middenweg schuin tegenover de velden van Ajax. Waar hij als kind begon met voetbal en honkbal. Na het behalen van zijn HBS-diploma ging hij werken in de reclame.

Zakelijke loopbaan

Het begon allemaal als acquisiteur bij de toenmalige uitgeverij Three Castles die het reclamevakblad Ariadne uitgaf. Dit blad werd de voorloper van het landelijke reclamevakblad Adformatie, dat Walker samen met een aantal collega’s oprichtte. Hij zou jarenlang als commercieel directeur bij het blad betrokken blijven. En in 2007 ontving de bevlogen sportman Walker de legpenning van het Lucas-Ooms Fonds voor zijn bijzondere bijdragen aan de tijdschriftjournalistiek. Daarna zou hij de voetbalwereld in rollen als commentator van wedstrijden.

De sportman Walker

Maar wat velen niet weten is dat hij ooit zelfs een wedstrijd in het eerste van Ajax heeft gespeeld. Hugo begon echter als succesvol honkballer. Hij kwam als honkballer namelijk uit als linkshandige slagman en als eerste honkman. Walker speelde voor ABC, VVGA en Ajax in de hoofdklasse in de jaren vijftig en zestig. Hij kwam zelfs uit voor het Nederlands honkbalteam. Zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau was voor ABC in 1967. In 1958 werd hij voor het eerst opgeroepen voor het nationale team en speelde een onderlinge oefenwedstrijd in Schiedam. In 1962 behaalde hij met zijn ploeggenoten de Europese titel tegen Italië. Dit gebeurde tijdens het toernooi dat in zijn thuisstad Amsterdam werd gehouden.

Maar Walker kon dus ook verdienstelijk voetballen. Verdedigde in de jaren vijftig het shirt van De Geuzen 1 totdat Ajax hem overnam. Als voetballer kwam hij uit in de periode dat er een overgang was van amateur- naar profsport. Uiteindelijk zou hij uitkomen tijdens één vriendschappelijke wedstrijd in het eerste elftal van Ajax maar tekende nooit een profcontract. Wel selecteerden de coaches van de Amsterdammers hem tijdens een training eerder dan Bennie Muller en Sjaak Swart. Iets waar hij terecht trots op was.

Commentator

In 1968 werd hij verslaggever bij Sport in Beeld, het latere NOS Studio Sport. Samen met onder meer Theo Reitsma versloeg hij behalve honkbalwedstrijden ook voetbalwedstrijden. Ook verzorgde hij radiocommentaar in het programma Langs de lijn. Zijn manier van verslaggeving was kort, bondig en bovenal met dat prachtige bronzen timbre. Hij was zelfs zo populair dat een zaalvoetbalclub naar hem werd vernoemd; DKDS (Daar Komt Dat Schot).


Hierbij het meest uitgebreide overzicht op internet van zijn al uitspraken:

“Komt dat schoooot!”

“Fräser jongen, doe dat nou niet!”

“Goed schot, dito redding”

“Lacatúúúús!”

“En dan houden we ermee op, hier in Waalwijk”

“Mooi schot van die nummer acht….Meerdink.”

“Heeft ie een linkerbeen? Dat heeft ie…”

“Gaat zo’n bal erin is het een goal…”

“Pattinama. Draaien. Schieten…”

“Technisch fraai…”

“Keepertje, keepertje…wat doe je nu?”

“Curieus natuurlijk”.

Boerebaaaaaaaaaaaaaaaaach en dan heel droog “goal”.

“Scheidsrechter, scheidsrechter toch…”

“Had ik persoonlijk heel anders gedaan.”

“Liittmaaanneeeeeeeeeennnn… Tien plus!”

“Van deeerrrr Paaaarrrrrr….”

“Balletje breed lijkt me de beste oplossing….. dit is natuurlijk ook goed….”

“En daar gaat een gele kaart aankomen, denk ik,…NEE!… Direct rood… ik was er al bang voor…”

“Gelijkmaker! Het is Erik Gouda die scoort voor RKC….. Het was natuurlijk niet Gouda….het was Nico Jalink die scoorde…”

“Technisch goeeed.”

“Nou! Die zouden u en ik nog gemaakt hebben!!”

“oooh lala, wat mooi!”

“Schieten zou je zo zeggen.”

“Nou, nou, nou, nou…”

“Mooie schuiver!”

“Moet schieten en doet dat ook”.

“Daar komt ie, daar komt ie…”

“Ja, ja, ja, jaaaa, hij zit er innnn!”

“Had ik persoonlijk heeeeel anders gedaan.”

“Hè, scheidsrechter Reijgwart … is dat nou wel zo nodig?”

“Moet hier natuurlijk stifttttuuuh”

“Ongelooflijk dat deze jongen op dit niveau mag spelen.”

“En dan nu trekkkkuuuuhhhh…..doelpunt.”

“Intikkuuuh!”

“Wat is ie mooi, wat een beauty!!”

 

Hugo Walker overleed op 26 maart 2015 in Amsterdam op 81-jarige leeftijd. Maar vergeten doen we deze karakteristieke commentator, nooit!

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *