Ian James Rush (1961)

Ian Rush

Ian James Rush (20 oktober 1961) nam, als ‘Welshman’, gedurende zijn interlandcarrière opvallend vaak de winnende treffer voor zijn rekening. Aanvaller pur sang met gezichtsbepalende snor.

Goalgetter Rush begon zijn professionele voetbalcarrière in 1978 in Engeland bij Chester City. Die club speelde op dat moment in één van de lagere reeksen. In zijn tweede seizoen speelde Rush 33 wedstrijden voor Chester City en was goed voor veertien doelpunten. Dit bleef niet onopgemerkt en het leverde hem een transfer naar Liverpool FC op.

Bij die grote club uit Liverpool speelde hij aanvankelijk nauwelijks, maar in zijn tweede seizoen veroverde hij meteen een basisplaats. Rush werd één van de belangrijkste spelers van Liverpool en won met de club de ene trofee na de andere. In 1981 en 1984 won hij de Europacup I. Rush pakte niet alleen titels met Liverpool, maar ook zelf won hij menig prijs. Zo won hij in 1984 de Soulier d’Or als Europees topschutter van het seizoen. Liverpool met Rush in de gelederen is dé club die in de jaren ’80 van de 20e eeuw heerste over het voetbal.

Rush kon naar elke club in Engeland vertrekken als hij dat wilde maar koos in 1987 voor het Italiaanse Juventus. Liverpool kreeg £ 3,2 miljoen voor hun sterspeler. Bij Juventus kreeg Ian Rush genoeg speelkansen maar slaagde er niet in om te scoren zoals in Liverpool. In zijn eerste seizoen voor Juventus scoorde hij zeven keer. Het zou ook meteen zijn laatste seizoen worden, want in 1988 besloot Rush al om terug naar FC Liverpool te trekken. Juventus kreeg maar £ 2,7 miljoen voor de terugkeer van Rush naar Engeland.

In Liverpool werd de man uit Wales met open armen ontvangen. Rush veroverde er meteen weer zijn basisplaats in het A-elftal en vond al gauw zijn ‘torinstinct’ terug. Uiteindelijk bleef ‘the goal machine’ Rush tot 1996 bij Liverpool voetballen.

Toen trok de aanvaller, die einde contract was bij Liverpool, gratis naar Leeds United. Daar werd hij ook een bepalende speler in het A-elftal maar hij kon er niet scoren zoals bij Liverpool. Slechts drie keer vond hij de weg naar het doel bij Leeds. Rush was op dat moment al 36 jaar en wist dat hij niet meer bij de absolute top behoorde. Hij besloot daarom zijn carrière, in schoonheid, af te bouwen en trok in 1997 naar Sheffield United.

Bij Sheffield speelde hij nauwelijks en scoorde hij bovendien niet en daarnaast speelde deze club in de Engelse Tweede Klasse. Toch kon Rush in 1998 naar Newcastle United. Rush speelde er tien wedstrijden maar scoorde opnieuw geen enkele keer. Een jaar later besloot de ondertussen 38-jarige spits om een punt achter zijn loopbaan als voetballer te zetten.

Ian Rush speelde 73 interlands voor Wales en scoorde 28 keer in de periode 1980-1996. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op woensdag 21 mei 1980 in de uitwedstrijd tegen Schotland (1-0), toen hij na vijftien minuten inviel voor Ian Walsh van Crystal Palace FC. Zijn 73ste en laatste interland volgde op woensdag 24 januari 1996 in het oefenduel tegen Italië (3-0). Rush nam gedurende zijn interlandcarrière opvallend vaak de winnende treffer voor zijn rekening.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *