‘Ik was erbij’ – FC Groningen – Vitesse (4-3) 1 oktober 2006

FC Groningen - Vitesse

FC Groningen – Vitesse. Mannen worden wel eens verweten dat ze vaak dingen vergeten. Een trouwdag, details van een gesprek of een verjaardag. Echter: wij vroegen onze volgers naar de meest legendarische wedstrijd waar ze ooit live bij zijn geweest. We kregen daarop een stortvloed aan reacties. Een aantal volgers hebben we gevraagd dit op papier te zetten. Dit heeft geresulteerd in prachtige verhalen die we  delen in de nieuwe rubriek ‘Ik was erbij’.

FC Groningen – Vitesse (4-3) 1 oktober 2006 – Peter van der Wal

Stadion Euroborg.

FC Groningen-Vitesse gespeeld op de eerste dag van oktober 2006 was een gezapige wedstrijd waarvan het venijn in de staart zat. Na midweeks te zijn uitgeschakeld in Europa mede door een door Yuri Cornelisse onbenutte strafschop tegen Partizan Belgrado, stond de thuiswedstrijd tegen de fietstassen op het programma.

Na de domper toch maar weer moed verzameld om vanuit Lelystad naar Euroborg te reizen. Tot de 80e minuut wees alles erop dat de FC een -tot dan in Euroborg- zeldzame nederlaag zou gaan lijden. Na de 0-1 in de 2e minuut door Pryor, 1-1 (39.) door Evgeniy Levchenko en 1-2 door Hersi besloot laatst vermelde er in de 79e minuut 1-3 van te maken. Normaal gesproken was dit een verloren zaak.

Hoe anders bleek dit uit te pakken. Koen van de Laak (een destijds behoorlijk onderschatte kracht) verzilverde in de 83e minuut een strafschop. Waar iedereen nog steeds dacht dat dit een aansluitingstreffer zou zijn om het leed te verzachten, stond in de laatste minuten van de wedstrijd ene Luís Alberto Suárez op. Op aangeven van Yuri Cornelisse prikte hij de gelijkmaker in de 89e minuut in de touwen en in de blessuretijd bepaalde hij op aangeven van Erik Nevland dat toch FC Groningen met de punten aan de haal ging.

Op de omloop van de tribune (achter het doel waar de laatste drie doelpunten van de FC vielen) moesten we elkaar in de armen knijpen om ons ervan te vergewissen of we een prachtige droom hadden of dat de overwinning realiteit was.

De tranen van Cornelisse

Van de ereronde na FC Groningen – Vitesse zijn de tranen die Yuri Cornelisse -mede door de strafschop van een paar dagen daarvoor- niet meer kon bedwingen me het meest bijgebleven. Het leven van een FC Groningen supporter gaat niet over rozen, maar op deze dag paste alles. Zulke ervaringen bepalen dat je groen/wit bent en -vooral- blijft.

Twitter: @PetervanderWal1