In Veendam en Stadskanaal zijn ze Boy Nijgh eeuwig dankbaar

Boy Nijgh eeuwig dankbaar

 

Publicatie Amateursportbijlage Dagblad van het Noorden 26 september 2020:

Boy Nijgh eeuwig dankbaar
Boy Nijgh.

Boy Nijgh schoot zich in de geschiedenisboeken bij SC Veendam en bereikte later een heldenstatus bij SC Stadskanaal.

Het was een intikker, maar hij noemde het zelf de ‘mooiste’ uit zijn carrière. Het historische doelpunt van Boy Nijgh op 10 juni 1986 tegen Willem II betekende namelijk voor het eerst in het bestaan promotie van SC Veendam naar de Eredivisie. De Langeleegte schudde op haar grondvesten, Veendam en de wijde omstreken waren dronken van geluk. Zijn beslissende treffer leverde Nijgh eeuwige roem op in de Parkstad.

Na zijn professionele carrière bouwde Nijgh af bij de amateurs van SC Stadskanaal. Daarna vervulde hij op onvermoeibare wijze vele functies op Sportcentrum Pagedal. Hij was meerdere malen (interim) trainer bij het eerste elftal, maar zijn hart lag toch vooral bij de jeugd. Hij trainde misschien wel liever de F6 dan het eerste elftal. Nijgh was dan ook een voorvechter van een florerende jeugdopleiding en daarom vanaf de oprichting in 2009 nauw betrokken bij de voetbalschool van SC Stadskanaal.

Nijgh kon zijn missie niet vervolmaken. Hij overleed in 2013 na een noodlottig ongeval in zijn huis op 57-jarige leeftijd. Anno 2020 proberen zijn zonen Jordi en René het levenswerk van hun vader voort te zetten bij de Knoalsters. Beiden keerden dit jaar terug bij de club, na jarenlang verblijf elders. Jordi is nu hoofdtrainer en René hoofd opleidingen. Ondertussen dient zich in de talentvolle linkspoot Boy Nijgh jr. (17) wellicht een opvolger aan (update: Boy jr. komt vanaf 2021/2022 uit voor Go Ahead Eagles). Het eerste elftal wil binnen drie jaar weer terugkeren naar de eerste klasse, en dan natuurlijk met spelers uit de eigen jeugd. Hun vader en opa zou niets liever willen.

De voetbalschool – die na zijn sterven direct de naam Boy Nijgh kreeg – is een groot succes. Inmiddels breken de eerste jongens door die bij ‘trainer Boy’ hun eerste voetbalstappen zetten. Het is al meer dan zeven jaar geleden dat hun geliefde clubicoon overleed, maar in Veendam en Stadskanaal zijn ze Boy Nijgh eeuwig dankbaar voor zijn verdiensten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *