Iván Campo (1974)

Iván Campo Ramos (21 februari 1974) was een Spaans international die een echte leider in diverse verdedigingen was. voetballer. Vanwege zijn lange krullend haar kreeg hij de bijnamen The Monkey (De Aap) en The Gyppo (De Egyptenaar).

Campo begon al op jonge leeftijd met voetballen bij CD Logroñés. Hij doorliep daar vele jeugdteams en kwam daar tot het tweede elftal. Deportivo Alavés nam de jonge verdediger aan de hand en begeleide hem verder richting het echte werk. Hier maakte hij in 1993 in de derde divisie zijn debuut. Hij zou in ruim twee jaar 45 keer keer uitkomen voor het eerste elftal. Halverwege zijn derde seizoen werd hij opgemerkt door Valencia dat hem haalde en meteen weer uitleende aan Real Valladolid. Hij was mede verantwoordelijk dat Valladolid dat jaar niet degradeerde. Campo ontwikkelde zich razendsnel en bleek al over echte leiderscapaciteiten te beschikken. Hij keerde terug naar Valencia en speelde daar een goed seizoen, waarna het net gepromoveerde Mallorca in hem een belangrijke versterking zag. Die club haalde hem en eindigde meteen als vijfde in het daaropvolgende seizoen. Campo was belangrijk, speelde 33 wedstrijden en bleef zich maar ontwikkelen. Het kon dan ook niet uitblijven dat er een topclub voor hem zou komen.

Hij vertrok in 1998 naar Real Madrid. Hier kon Campo voor de grote prijzen gaan. De eerste prijs pakte hij in het seizoen 1999-2000 toen hij de hele wedstrijd speelde in de gewonnen Champions League Finale van Valencia, zijn oude werkgever. In de vijf jaar dat Campo onder contract stond in Madrid won hij totaal twee keer de Champions League, één keer de beker en een keer de titel. Toch zou Campo niet veel spelen voor de ‘Koninklijke’, waarna hij na 60 wedstrijden in vijf jaar besloot uit te kijken naar een andere club. Madrid werkte mee en leende hem uit aan Bolton Wanderes FC. Dit zou een begin zijn van een mooie periode in de Premier League. Hier werd hij een vaste waarde. Na een seizoen uitgeleend te zijn was Campo transfervrij maar bleef hij bij Bolton waar hij het erg naar zijn had. Hier speelde hij alles en was een echte leider in de defensie. Hij moest hier en daar dan een kaartje laten noteren maar het voetbal in Engeland lag hem goed. Hij zou zes jaar spelen bij de Wanderes en speelde daarin maar liefst 141 wedstrijden. Hij scoorde daarin 13 keer. Nadat hij in 2008 geen nieuw contract kreeg vertrok Campo naar Ipswich Town. Mede door blessures kwam hij hier maar tot 17 optredens. Hij zocht zijn geluk in Griekenland en tekende een contract bij AEK Larnaca. Hij besloot hij na acht wedstrijden in één seizoen een einde te maken aan zijn profloopbaan. In totaal speelde Iván Campo 384 wedstrijden betaald voetbal waarin hij 21 keer scoorde.

Campo speelde vier interlands voor het Spaans nationaal elftal. Hij debuteerde op 25 maart 1998 tegen Zweden. Campo behoorde tot de Spaanse selectie voor het wereldkampioenschap 1998 in Frankrijk. Voorafgaand aan dit toernooi speelde hij op 3 juni in een oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland en op het WK was de verdediger tegen Nigeria basisspeler. Op 16 augustus 2000 speelde Campo tegen Duitsland zijn vierde en laatste interland. voorafgaand aan het EK op 5 juni 2006 was uiteindelijk zijn laatste interland. (Foto: Wikipedia)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *