Ivan Zamorano (1967)

Ivan Zamorano

Iván Zamorano (18 januari 1967) was in zijn tijd een echte geweldenaar voor de goal. Deze voormalige spits van onder anderen Real Madrid en Inter Milan werd in 1990 Chileens voetballer van het jaar.

Zamorano begon zijn profcarrière bij het Chileense CD Cobresal in 1986. Daar liet hij al snel zien een neusje voor de goal te hebben want hij maakte er in zijn eerste seizoen gelijk 27.  In 1988 vertrok Ivan Bam Bam’ Zamorano naar waar hij ging spelen in Zwitserland bij FC St. Gallen. Ook in de jaren daar (1988-1990) bleef hij scorden. Dit leverde hem een transfer op naar de Primera Division waar hij het team van Sevilla FC kwam versterken. Hier speelde hij in twee jaar 59 wedstrijden waarin hij 21 keer het net wist te vinden. Real Madrid kreeg in 1992 de felbegeerde handtekening van Zamorano.

Ook bij weer een grotere club in Europa bewees de Chileen zich meteen en scoorde aan de lopende band. Zamorano was goed voor 77 goals in vier jaar. In 1995 werd de Chileen met Real Madrid Spaans landskampioen. Bovendien werd Zamorano pichichi (topscorer van Spanje) met 28 doelpunten. ‘Iván el Terrible’ vertrok naar Italië maar dat werd niet echt een succes.

Hij kwam lang niet altijd aan spelen toe. Zamorano speelde bij Inter Milan met nummer 1+8 (eigenlijk 18 met een plusteken) omdat hij met nummer 9 wou blijven spelen nadat deze toegekend werd aan Ronaldo. In 2001 vertrok de aanvaller naar Mexico, waar hij voor Club América speelde. In 2003 beëindigde Zamorano zijn carrière als profvoetballer bij de Chileense topclub Colo-Colo.

Zamorano speelde 69 interlands voor Chili, waarin hij 34 goals maakte. Hij is daarmee tweede achter Marcelo Salas op de lijst van all-time topscorers van zijn land. Zamorano was onder meer actief op het Wereldkampioenschap voetbal 1998. Bovendien won hij op de Olympische Spelen van 2000 brons met Chili. Zamorano, die als dispensatiespeler mee mocht doen, werd met zes goals topscorer van het olympisch voetbaltoernooi.

Ivan Zamorano, Elías Figueroa en Marcelo Salas worden gerekend tot de beste voetballers van hun vaderland.

Ivan Zamorano pakte na zijn loopbaan in Chili het ambassadeurschap op voor UNICEF.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *