Ivica Kralj (1973)

Ivica Kralj (26 maart 1973) was de keeper van Joegoslavië dat zowel op het WK van 1998 als op het EK van 2000 werd uitgeschakeld door het Nederlands elftal. Kenmerkend aan Kralj was de lange broek die hij altijd droeg.

Kralj, geboren in wat tegen Montenegro is, kwam op veertienjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Partizan terecht. De goalie maakte acht jaar later zijn debuut voor de zwart-wit gestreepte formatie uit de hoofdstad, waarmee hij in 1996 landskampioen werd.  Na drie seizoenen, twee landstitels en één bekerwinst vond Kralj het tijd voor een nieuwe uitdaging en besloot hij Joegoslavië te verlaten voor Portugal, waar hij een contract ondertekende bij FC Porto. Hij leek als eerste keus gehaald te worden, maar helaas voor hem haalde Porto verloren zoon Vitor Baia weer op bij FC Barcelona en kon Kralj fluiten naar zijn basisplaats.

Slechts een jaar na zijn transfer naar Portugal vertrok de doelman naar PSV. Maar ook in Eindhoven lukte het hem niet om een basisplaats af te dwingen. Hij verloor de concurrentiestrijd van Ronald Waterreus en moest zelfs genoegen nemen met de rol als derde doelman. In drie seizoenen stond Kralj slechts acht officiële wedstrijden onder de lat bij de Eindhovenaren. Na een huurperiode bij zijn voormalige ploeg en oude liefde Partizan besloot hij in 2003 definitief terug te keren en een contract te ondertekenen.

Terug in Belgrado vond de doelman snel zijn vorm. Hij had een belangrijk aandeel in het behalen van de Champions League, maar zou hier geen wedstrijd in keepen. Blessureleed gooide roet in het eten. In de UEFA cup van 2006 speelde Partizan tegen FC Groningen. In Belgrado eindigde het in 4-2 waardoor de Groningers thuis vol aan de bak moesten. Bij een 1-0 tussenstand kreeg FC Groningen een penalty die van essentieel belang was. Ivica Kralj stopte de penalty van Yuri Cornelisse waardoor Partizan naar de volgende ronde ging.

Nadat de Montenegrijn nog een korte periode bij FC Rostov rondliep, sloot hij zijn actieve carrière af bij de Slovaakse club Spartak Trnava. Hierdoor kon de lange keepersbroek eindelijk in de kast. Na afloop van zijn carrière was hij kortstondig spelersmakelaar en tot op heden is hij president van de Servische club Mačva Šabac.

Interlandcarrière
Hoewel hij weinig aan spelen kwam bij FC Porto en PSV was hij in deze tijd de onbetwiste nummer in het doel bij de nationale ploeg. Op het WK van 1998 speelde hij alle minuten van de wedstrijden die de ploeg speelde, zo ook tegen het Nederlands elftal waardoor men werd uitgeschakeld. Ook twee jaar later was Oranje te sterk voor Joegoslavië, tijdens het EK in eigen land. Kralj nam afscheid als international toen Joegoslavië zich niet wist te plaatsten voor het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *