Jacob Lensky (1988)

Jacob Lensky

Jacob Lensky (6 december 1988) maakte turbulente jaren mee als voetballer. De Canadees speelde bij Celtic, Feyenoord, Vanvouver Whitecaps en FC Utrecht maar vocht daarbij vooral tegen een alcoholverslaving.

Vanaf januari 2007 maakte Lensky officieel deel uit van de selectie van Feyenoord. Als oud-speler van Celtic speelde de Canadees welgeteld één wedstrijd voor de Rotterdammers, in februari van dat jaar uit bij FC Twente (3-0 nederlaag). Na anderhalf jaar beëindigde Lensky zijn voetbalcarrière vanwege privéredenen. Bij FC Utrecht probeerde hij het daarna nog wel, maar een alcoholprobleem gooide roet in het eten. Hier het verhaal van de ‘Canadian dream’ tot de ‘Canadian nightmare’..

In 2005 leek het allemaal zo mooi! De vijftienjarige Jacob Lensky bekrachtigde met zijn handtekening een contract bij het Schotse Celtic FC. De speler die zowel verdedigend als op het middenveld uit de voeten kon, zag en had een mooie toekomst voor zich. Lensky had daarvoor vanaf zijn zevende in Engeland gespeeld. Hij had proefperiodes bij de jeugd van Liverpool FC en West Ham United FC en speelde van zijn achtste tot zijn elfde in de jeugd van Blackburn Rovers FC.

Lensky viel op bij de scouts van Feyenoord. Op 4 september 2006 tekende Jacob Lensky dan ook een 2,5-jarig contract met een optie op nog eens twee jaar bij ‘De Trots van Zuid’. Hij moest nog even wachten gezien zijn leeftijd maar maakte uiteindelijk zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord op 11 februari 2007. Dit in een uitwedstrijd tegen FC Twente die met 3–0 werd verloren door de Rotterdammers. Hij viel in de rust in voor Jonathan de Guzmán. Maar daar bleef het helaas ook bij; Op dinsdag 5 augustus 2008 werd door Feyenoord bekendgemaakt dat Lensky om privéredenen wilde stoppen met voetballen en zou terugkeren naar zijn vaderland. Hij had nog wel de KNVB beker gewonnen maar dit zonder te spelen. Later bleken de problemen van Lensky van psychosomatische aard.

Lensky was vooral bekend om zijn filosofische uitspraken en doordachte mening. Hij paste eigenlijk niet bij zijn teamgenoten, maar werd door het publiek wel omarmd. De aanpassingsproblemen van de excentrieke Noord-Amerikaan in Europa waren groot. Lensky greep daarom naar de fles. Hij voelde zich eenzaam en verveelde zich na de trainingen en wedstrijden.

Lensky bedacht zich in juli 2009 echter, hij was weer clean en meldde zich bij FC Utrecht. Dat stond hem toe mee te trainen met Jong Utrecht en het eerste team, om zijn conditie op peil te brengen. Daarnaast gaf het hem een eenjarig contract bij Jong Utrecht. Op 6 oktober 2009 werd bekend dat Lensky een opgewaardeerd contract kreeg bij FC Utrecht.

Het ging een tijdje goed met Lensky en hij begon zich in de ploeg te spelen. Ook begon hij zelfs te scoren. In twee seizoenen van 2009 tot en met 2011 speelde Lensky bijna alle wedstrijden en scoorde hij vier maal. In 2011 raakte Jacob in opspraak tijdens supportersprotesten. De supporters eisten na de 3-1 nederlaag tegen Excelsior het vertrek van trainer Ton du Chantinier en meer inzet van de spelers. Lensky wilde bij dit protest op het trainingsveld al woedend de aanhang te lijf gaan maar ploeggenoten konden hem ternauwernood tegenhouden. Lensky sloeg zichzelf daarna van woede een gebroken hand tegen een muurtje.

In 2011 bleek echter Lensky zijn alcoholverslaving weer op te spelen. Hierdoor kwam hij in het seizoen 2011/12 weinig in actie voor FC Utrecht en eind december 2011 liet hij zijn contract ontbinden en ging terug naar Canada.Na zijn periode in Utrecht liep hij stage bij de Vancouver Whitecaps. Een club, zoals de naam al aangeeft, uit de stad Vancouver, die vanaf het seizoen 2011 uitkomt in de Major League Soccer. Dit leverde echter geen contract op. Lensky ging op amateurniveau voetballen en speelt sinds 2015 in de Vancouver Metro Soccer League voor Inter FC.

Waar voormalig ploeggenoten van hem zoals Michel Vorm, Kevin Strootman, Dries Mertens en Ricky van Wolfswinkel droomtransfers maakten en straalden in de spotlights, daar kwam Lensky terecht in de wereld van afkickklinieken en stopte met voetballen. Lensky bezit twee paspoorten waardoor hij in de internationale jeugdteams van Tsjechië en Canada heeft gespeeld. Tevergeefs probeerde Lensky zich ook in de nationale ploegen van beide landen te spelen, maar zonder succes. Zo kwam er een treurig eind aan de loopbaan van een (groot) talent. In 2015 liet hij weten dat het goed met hem gaat en dat hij bezig was een eigen onderneming op te zetten.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *