Jan Hassink (1902-1927)

Jan Hassink (1902-1927)

Jan Hassink (6 april 1902 – 26 juli 1927) is de eerste PSV-speler ooit die uitkwam voor Oranje. Ook is hij de eerste speler die overstapte van Ajax naar PSV. De verdediger overleed al op 25-jarige leeftijd, na een noodlottig motorongeluk.

Over Hassink, op de foto staand in het midden met het rossige kroeshaar, is als voetballer niet veel bekend. Wel dat hij een zeer geliefde speler was, die het liefst als ‘spil’ in de defensie speelde. Hij speelde van 1923 tot 1925 bij Ajax, daarna vertrok hij naar PSV. Reden? Hij kreeg geen astronomische geldbedragen in het vooruitzicht gesteld en het was ook sportief geen stap vooruit, de overstap was puur praktisch van aard: hij ging in een van de gloeilampenfabrieken van Philips ging werken.

Het was nog de begintijd van de Philips Sport Vereniging dat officieel het levenslicht zag op 22 oktober 1913. De Eindhovenaren speelden nog een zeer bescheiden rol in het vaderlandse voetbal en je kon er alleen voetballen als je werknemer was bij Philips. Toen Hassink naar PSV vertrok, was de club net gedegradeerd naar de tweede klasse. Met de verdediger als sterkhouder keerde de club in 1926 weer terug naar de eerste klasse.

Jan Hassink was de eerste Oranje-international van de Eindhovense club. Het zouden twee verliespartijen worden. Op zondag 18 april 1926 werd in het Rheinstadion te Düsseldorf met 4-2 verloren van Duitsland. Enkele weken later werd op 2 mei thuis tegen België kansloos met 1-5 verloren, ondanks een vroege Oranje-voorsprong door een treffer van Wim Tap.

Het zou bij deze twee interlands en een kortstondige carrière voor Jan Hassink blijven. Na twee seizoenen in Eindhovense dienst overleed hij op 26 juli 1927 na een fataal ongeval met zijn Harley Davidson. Hassink is slechts 25 jaar geworden.

Het verdriet was enorm. De eerste thuiswedstrijd van PSV na zijn overlijden begon dan ook met één minuut stilte. Een journalist van het Eindhovens Dagblad was onder de indruk en omschreef het eerbetoon als volgt: “Als scheidsrechter De Haart het beginsein geeft, treft ons allen de ‘beau geste’ van de spelers der beide elftallen met scheidsrechter en grensrechter, die uit piëteitsgevoel den zoo ongelukkig om het leven gekomen Jan Hassink, allen gedurende één minuut roerloos blijven staan. De meest indrukwekkende ogenblikken die ik ooit bij een voetbalmatch mocht meemaken“. PSV won met 4-0 van BVV.

Vele betrokkenen uit de voetballerij bezochten de begrafenis van Jan Hassink (1902-1927) in het Amsterdamse Zorgvlied. Hierbij waren veel PSV’ers, Ajacieden en de Nationale Voetbalbond (NVB). Men roemde hem als speler die ‘eenvoudig is in zijn doen en laten en sympathiek in de omgang. Hij was de ruggensteun van PSV, waarvan jongere broekies wijze lessen meegenomen hebben.’

(Foto: Nationaal Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *