Jan Koller (1973)

Jan Koller

Jan Koller (30 maart 1973) is voormalig Tsjechische aanvaller die met name bekendheid verwierf als targetman van Anderlecht en Borussia Dortmund. De boomlange aanvaller, 202 cm, was daarnaast ook uiterst succesvol als international. De spits scoorde 55 maal in 91 interlands. Hiermee heeft de kale voetballer een record in handen. (Foto: Wikipedia)

Koller begon zijn carrière in 1994 bij Sparta Praag. Hier maakt hij in twee seizoenen niet bijster veel indruk en scoorde hij ook slechts vijfmaal. Het Belgische Lokeren heeft echter genoeg gezien en haalt de aanvaller binnen. Ondanks een stroeve start blijkt Koller hier het net wel makkelijk te kunnen vinden en maakt hij in drie seizoen 43 doelpunten. De Brusselse topclub Anderlecht contracteert de aanvaller vervolgens en in het Astridpark vormt hij twee seizoenen lang een gevreesd duo met de razendsnelle Tomasz Radzinski. Net als bij Lokeren eindigt Koller uiteindelijk op 43 treffers en vertrekt hij met twee landstitels en twee Belgische supercups (allen behaald in 2000 en 2001) op zak naar Borussia Dortmund.

In Duitsland kent de spits vervolgens vijf goede jaren. Met spelmaker en landsgenoot Tomas Rosicky achter zich, weet de aanvaller 59 maal te scoren. Ook werd hij in zijn debuutjaar direct landskampioen, maar verloor hij de finale van de UEFA Cup tegen Feyenoord. In de zomer van 2006 besluit Koller te vertrekken bij de Duitsers en tekent hij een contract bij AS Monaco. Maar het beste blijkt er bij de sterke spits er van af te zijn en via het Russische Krylia Sovetov Samara besluit hij in augustus 2011 zijn carrière te beëindigen bij AS Cannes.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *