Jan van Halst: “Tom Krommendijk, Youri Mulder en ik waren net drie Ketelbinkies”

Tom Krommendijk

Aanvaller Tom Krommendijk overleed in 1990 aan de gevolgen van een auto-ongeval. Hij had net een contract getekend bij FC Twente. Tijdens de seizoensvoorbereiding logeerde hij in een hotel, in afwachting van het appartement dat hij samen met vriendin Chantal zou betrekken. Hij verbleef er samen met de andere nieuwelingen Jan van Halst en Youri Mulder en ging veel met beiden om.

Jan van Halst kijkt met plezier op die periode terug: “Tom was een innemende jongen, heel onbezorgd. Ik weet nog heel goed dat hij altijd een slobberig wit shirt aan had. Dan zeiden we tegen hem: ‘Hé, je mag ook weleens iets anders aan doen hoor.’ Dan lachte hij wat, met die loshangende krullen. Echt een fijne gast.”
Van Halst, Mulder en Krommendijk trokken in die tijd zeer intensief met elkaar op. “We gingen altijd met elkaar naar de trainingen en wedstrijden”, aldus Van Halst. “Samen ontbijten, dineren, biljartje leggen. Het was een geweldige tijd, we hebben enorm veel gelachen met z’n drieën. We waren net Kwik, Kwek en Kwak. Drie Ketelbinkies.”

 “Grote kwaliteiten”
Volgens Jan van Halst had Krommendijk, mits fit, zeker een basisplaats bemachtigd bij FC Twente: “Hij had de kwaliteiten zeker. Tom was een heerlijke voetballer, de klasse spatte er vanaf. Echt zo’n zwervende linksbuiten. Beetje naar binnen komen, acties maken. Helaas werd hij belemmerd door zijn knieblessure die weer opspeelde. Daarom heeft hij tijdens de voorbereiding ook niet veel wedstrijden gespeeld. Daar baalde hij echt van. Na een paar mindere jaren wilde hij er echt weer voor gaan, Tom was volwassener geworden. Hij wilde weer lekker gaan voetballen. Dit kon wel eens zijn laatste kans zijn in het profvoetbal.”

“Janken als een kleine jongen”
Na de eerste competitiewedstrijd tegen Roda JC op 25 augustus verongelukte Krommendijk op de weg naar huis. De schok was groot in het Diekman-stadion. Ook bij maatje Jan van Halst: “Ja het was ongelooflijk en onwerkelijk. Ik was de zaterdagochtend na het ongeval al vroeg op de club en bemerkte al een bedompte sfeer. Toen hoorde ik het slechte nieuws. Ik was in shock. Voor die avond had ik kaarten voor een optreden van De Dijk in Tubbergen. Ben er toch maar heen gegaan. Toen kwam het allemaal binnen, ik heb daar staan janken als een kleine jongen. Ook de begrafenis en de eerste wedstrijd na zijn overlijden waren erg emotioneel. Dat zal ik echt nooit vergeten.”

Lees ook:
Het carrièreverloop van Tom Krommendijk >>
Interview met broer Mark over zijn leven en hun gezamenlijke jeugd >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *