Jens Pahlke (1963)

Jens Pahlke (26 mei 1963) was een Oost-Duitse vleugelverdediger die in Nederland korte tijd speelde voor FC Emmen. De linkspoot speelde twee seizoenen aan de Meerdijk en kwam op een totaal van 25 competitiewedstrijden.

Pahlke (op de foto links in duel met Uwe Jahnig van Dynamo Dresden) begon zijn carrière bij FC Magdeburg begin jaren ‘80. De Oost-Duitse topclub, enkele jaren daarvoor nog winnaar van de Europa Cup II, zag de linkerverdediger als een groot talent en de inzichten werden bevestigd door de bondscoach van Oost-Duitsland -18, waarvoor hij twaalf interlands heeft gespeeld. Tot 1984 bleef Pahlke actief voor Magdeburg, maar tot een definitieve doorbraak kwam het niet.

De inmiddels 21-jarige vleugelverdediger wilde meer minuten maken en vertrok in de zomer van 1984 naar FC Stahl Brandenburg, dat net gepromoveerd was naar de DDR-Oberliga, destijds het hoogste niveau van het Oost-Duitse voetbal. Vanaf de eerste minuut werd Pahlke basisspeler bij de club en maakte zodoende het grootste succes van de club mee: in 1986 eindigde de club op de vijfde plaats en mocht het UEFA Cup-voetbal spelen. Stahl Brandenburg overleefde de eerste ronde waarin het Noord-Ierse Coleraine werd uitgeschakeld (1-1, 1-0). In de tweede ronde bleek het Zweedse IFK Göteborg echter een maatje te groot. Na een 1-1 gelijkspel in eigen huis werd er in Zweden met 2-0 verloren. Pahlke deed in alle vier de UEFA Cup-wedstrijden mee.

In november 1989 werd het politieke klimaat in Duitsland flink opgeschud. De Berlijnse Muur was gevallen en men kon in de DDR weer naar het westen van het land én het westen van Europa. Pahlke greep deze kans met beide handen aan en werd door FC Emmen in de zomer van 1990 voor 140.000 marken gekocht. De Eerste Divisie-club was in contact gekomen met Pahlke via een Emmer ondernemer.

De puike staat van dienst kon Pahlke door blessures maar moeilijk verzilveren in Drenthe. De linksback speelde twee seizoenen in Emmen, maar was vooral geblesseerd of geschorst. Maar liefst tien wedstrijden was Pahlke in zijn Emmen-periode er niet bij vanwege schorsingen. Michel van Oostrum, destijds ploeggenoot van Pahlke in Emmen, kan zijn voormalig teammakker nog goed herinneren. “Een ontzettend aardige gozer met een geweldig loopvermogen”, weet de voormalig spits nog. “Wel een beetje een vreemde vogel, want hij was wat mysterieus en was moeilijk contact mee te krijgen. Wat hij na zijn jaren in Emmen is gaan doen is mij niet duidelijk.”

Dat met Pahlke moeilijk contact te leggen was, ondervond de leiding van Emmen in januari 1991. De vleugelverdediger was na de vakantieperiode niet op tijd terug in Emmen en kon geen contact met hem krijgen. Na enkele dagen kwam het bericht door dat Pahlke in Oost-Duitsland was, waar hij ziek was geworden. Hierdoor kon de linkspoot niet terugkeren naar de Meerdijk. Contact vanuit Oost-Duitsland naar Emmen was echter moeilijk te leggen, waardoor Pahlke weinig aan de situatie kon doen. De schorsing die Pahlke had gekregen werd na de uitleg ingetrokken.

Na de jaren in Emmen keerde Pahlke terug naar Duitsland. Hij werd speler/trainer van FC Reifenberg, een kleine club in de buurt van Frankfurt. De laatste jaren was de voormalig vleugelverdediger actief als trainer in de krochten van het Duitse voetbal: eerst bij FC Genclerbirligi Nidda en daarna bij SV Bad Nauheim.

(Foto – Wikipedia)

In onderstaande video kopt Pahlke op fraaie wijze raak tegen Dynamo Dresden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *