Jimmy Johnstone (1944-2006)

Jimmy Johnstone

Jimmy Johnstone (30 september 1944 – 13 maart 2006),  Schotse buitenspeler die speelde bij Celtic, San Jose Earthquakes, Sheffield United, Dundee, Shelbourne en Elgin City. Wordt nog steeds beschouwd als een legende. De kwikzilverachtige roodharige linksbuiten terroriseerde gedurende de jaren zestig en zeventig menig rechtsback.

Johnstone had als bijnamen ‘Jinky’ en ‘de vlo’.  Hij werd beschouwd als een ware voetballegende. In 2002 werd hij door de fans van Celtic FC verkozen tot beste speler die ooit voor de club had gespeeld. Johnstone werd gescout door zowel Celtic als Manchester United toen hij 13 jaar oud was. Hij tekende voor Celtic en speelde in 1963 zijn eerste wedstrijd voor de club. Hij was één van de ‘Lisbon Lions’, het team dat in 1967, als eerste Britse team, de Europa Cup I won en het team dat tussen 1965 en 1974 negen maal op rij Schots landskampioen werd.

Johnstone maakte als rechtsbuiten deel uit van het elftal dat geldt als het beste dat Celtic ooit op de been bracht. Hij won met dat team in 1967 de Europa Cup 1 voor de club uit Glasgow. Hij behoorde drie jaar later ook tot het elftal dat de finale van de Europa Cup 1 met 2-1 verloor van Feyenoord.

Hij speelde 515 wedstrijden voor de Schotse club en scoorde daarin 130 doelpunten. Nadat hij Celtic had verlaten speelde hij nog voor San Jose Earthquakes, Sheffield United, Dundee, Shelbourne en Elgin City. Jinky werd hij liefkozend genoemd, om zijn bekende passeerbeweging buitenom. De vlo, heette hij ook wel, wegens zijn kleine postuur. De roodharige Johnstone speelde 515 wedstrijden voor Celtic, waarin hij 130 doelpunten maakte. Hij was ongetwijfeld één van de beste voetballers die de Britse eilanden ooit hebben voortgebracht.

Hij speelde slechts 23 interlands voor het Schots voetbalelftal. Dit kwam omdat hij niet meer voor het team wenste te spelen, omdat hij door de fans van andere clubs dan Celtic uitgefloten werd. Als dit niet gebeurd was, was het aantal van 23 ongetwijfeld veel hoger geweest.

Buiten het veld stond de temperamentvolle Johnstone echter al tijdens zijn carrière bekend om zijn humor en toegankelijkheid.
In november 2001 werd bij Johnstone Amyotrofische laterale sclerose vastgesteld, een ziekte waarvoor nog geen remedie tegen gevonden is. In maart 2006 verloor hij zijn strijd tegen de ziekte.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *