Joey Didulica (1977)

Joseph (“Joey”) Anthony Didulica (14 oktober 1977) was een talentvolle Kroatische keeper die het helaas te vaak moest doen als rol van tweede doelman. Hij kwam in 17 seizoenen tot 198 wedstrijden in het betaalde voetbal.

Joey werd geboren in Australië, maar was ook half Kroatisch. Hij begon met keepen in Australië bij North Geelong Warriors in een lage klasse. Hij zou daar één keer onder de lat staan voor hij vertrok naar Melbourne Knights dat uitkwam op het hoogste niveau. Hij gold daar als een talentvolle keeper met een goeie reflex. Hij speelde daar in drie seizoenen 60 wedstrijden. Ajax kreeg hoogte van dit keeperstalent en besloot hem in 1999 naar Amsterdam te halen. Hij kwam de eerste twee seizoenen niet aan de bak bij Ajax waardoor hij in het seizoen 2001/02 werd verhuurd aan Germinal Beerschot om minuten te maken. Halverwege dat seizoen werd hij terug gehaald naar Amsterdam door enkele blessures. Hij keepte dat seizoen nog negen wedstrijden in Ajax 1. Een echte doorbraak bleef uit waardoor hij ook in zijn laatste jaar maar acht wedstrijden onder de lat stond. Hij werd verkocht aan de Oostenrijkse club Austria Wien. Hier ging die eindelijk weer wedstrijden keepen en liet hij zien belangrijk voor het elftal te zijn. Hier keepte hij in drie jaar 85 wedstrijden. Na deze mooie seizoenen waarin hij zich meer ontwikkeld had keer hij terug naar Nederland omdat hij daar nu toch echt wilde slagen.

Hij tekende een contract voor vier seizoenen bij AZ. Hier zou hij zich in Nederland willen revancheren en iedereen willen laten zien dat hij een toegevoegde waarde kon zijn in de Eredivisie. Hij begon dat seizoen als eerste keeper maakte een goede volwassen indruk. Maar op 22 oktober 2006 kwam aan al die dromen een einde toen PSV’er Jason Čulina in de laatste minuut van het duel AZ-PSV (1-3) een bal tegen het hoofd van de keeper van AZ aanschoot. Een hersenschudding was het gevolg en de revalidatie zou erg tegenvallen. Vaak kreeg Didulica een terugslag en moest hij zijn rentree weer uitstellen. Uiteindelijk kwam hij pas in 2008 weer in actie voor beloftenelftal van AZ. Aan het begin van het seizoen 2008/2009 was hij weer helemaal fit en klaar om weer als eerste keeper aan de bak te gaan. Helaas voor hem gaf AZ-trainer Louis van Gaal de voorkeur aan de jonge Argentijn Sergio Romero. Joey Didulica maakte zijn officiële rentree in het eerste elftal van AZ uiteindelijk pas op 21 januari 2009 tegen de amateurs van Achilles ’29 (4e ronde KNVB beker). In de competitie moest hij wachten tot 8 maart 2009 (NEC-AZ) nadat eerste keeper Romero op 5 maart geblesseerd was geraakt. In 2009 werd hij kampioen met AZ en won hij de Johan Cruijff Schaal. Nadat hij het seizoen daarna ook geen speelminuten meer kreeg beëindigde hij in 2011 per direct zijn carrière.

Tussen 2004 en 2006 speelde Didulica vier interlands voor Kroatië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *