Johann ‘Buffy’ Ettmayer (1948)

Johann ‘Buffy ‘ Ettmayer (23 juli 1948) was een Oostenrijkse voetballer die furore maakte in Duitsland. Door zijn ietwat corpulente lichaamsbouw was hij niet onomstreden. (Foto Austria Wien Archiv)

Johann Ettmayer begon zijn voetbalcarrière in 1963 bij FK Austria Wien. Hij bleef er drie jaar en wisselde daarna naar FC Wacker Innsbruck. Vanwege zijn getructe spel ontpopte hij zich er al snel als publiekslieveling. In 1970 scoorde Buffy voor maar liefst 1.800 toeschouwers de winnende treffer tijdens de bekerfinale tegen Linz en een jaar later werd Wacker kampioen van Oostenrijk. Zijn goede spel leverde Ettmayer aan het einde van het seizoen een transfer op naar VFB Stuttgart.

Bij Stuttgart viel Buffy op vanwege zijn ietwat corpulente lichaamsbouw. De zwaargewicht woog 85 kg bij een lengte van 1.72 meter (de historie leert overigens dat meerdere kleine grote voetballers, zoals ene Maradona en Ailton, absoluut geen hinder ondervonden van een paar kilootjes meer) maar werd gevreesd om zijn verwoestende rechter. In 97 Bundesligawedstrijden liet hij het netje 34 keer bollen. Zijn meeste bekende treffer is ongetwijfeld die van 26 januari 1974: doelpunt nummer 10.000 in de liga.

Ettmayer was iemand die geen punt maakte van zijn zwaarlijvigheid, Sterker nog, hij maakte er grappen over en was in diverse Duitse talkshows een graag geziene gast. En nog steeds trouwens. Legendarisch zijn de dialogen die hij had met zijn toenmalige trainer bij Stuttgart Albert Sing. Voor begin van een wedstrijd zei Sing eens: ‘Buffy, du spielst nicht, Du bist zu dick.’ Buffy antwortete ‘Ich war schon immer so. Sing rechtfertigte seine Entscheidung mit der Bemerkung’, ‘Es gibt Bilder von dir, da warst du dünner’, worauf Ettmayer konterte, ‘Die sind wahrscheinlich mit einer Schmalfilmkamera gemacht.’ Het kwam hem op een boete van 1.000 D-Mark te staan.

In het volgende thuisduel tegen Köln begon Ettmayer weer in de basis en toen hij halverwege de eerste helft vanaf zestien meter de bal net onder lat schoot, rende hij naar de dugout en riep naar trainer Sing: ‘Zählt das Tor?’ Sing: ‘Warum nicht?’ Er: ‘Nah, weil ich er geschossen hab, der Dicke.’” Toen hij later in de wedstrijd de 2-0 scoorde wilde hij zijn kunstje herhalen. Medespelers hielden hem tegen en voorkwamen erger.

Was Buffy binnen de lijnen een grillige tovenaar, daarbuiten was hij een erg sympathiek mens. Hij betaalde graag de entree voor toeschouwers die het niet te breed hadden. Na VFB Stuttgart probeerde hij zijn geluk nog bij Hamburger SV, FC Lugano, Freiburger FC en SV Göppingen. In 1983 kwam er een einde aan zijn loopbaan. De dertigvoudig Oostenrijks international werd daarna nog trainer bij SpVgg Rommelshausen. Momenteel geniet Johann Ettmayer van een mooie oude dag in het zuiden van Duitsland en slaat geen thuiswedstrijd van Stuttgart over.

En hoe Johann Ettmayer aan zijn bijnaam kwam? Die kreeg hij van Innsbrucks trainer Leopold Stastny. Buffy betekent ‘dikkertje’ in het Tsjechisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *