Johan Pater (1981) – Gastbijdrage Jordy Spoelder

Johan Pater

We ontvingen deze bijdrage van Jordy Spoelder over Johan Pater. Een bijzonder verhaal dat niet mag ontbreken op onze website…

Johan Pater
Johan Pater

Johan Pater (1 januari 1981) is geboren en getogen in Lunteren. Onderdeel van de Biblebelt. Maar Johan Pater bleek allesbehalve een heilig boontje. Al op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij voor PSV, maar in plaats van binnen de lijnen te knallen deed hij dit buiten de lijnen. Op feestjes. Pater werd een feestbeest en voetbal werd bijzaak.

Lak aan de regeltjes en aandacht die bij de voetballerij horen. Een schorsing van achttien wedstrijden bij FC Eindhoven als gevolg. Drugs en dopingcontroles gaan nou eenmaal niet samen. Bij Telstar was Pater dagen spoorloos. Zonder weten van de club ging hij op stage bij Stoke City in Engeland. Het bleek geen succes, en bij terugkomst wees Telstar hem geïrriteerd de deur.

Johan ging liever de avond voor een wedstrijd op stap. Na een wedstrijd was de avond korter en gingen de kroegen al sluiten. Tekenend voor hoe hij was, en waarom hij absoluut niet in de voetbalwereld thuishoorde. Johan Pater is voor mij een Championship Manager herinnering. Een jonge spits die ik in het voetbalspel altijd op huurbasis overnam van PSV. Garantie voor doelpunten. En daarom is de naam Johan Pater zo bij mij blijven hangen.

Jaren geleden kwam ik Johan tegen op Instagram. We begonnen elkaar te liken en volgen. Normaliter is dit het begin van een romance. Maar wij deelden nou eenmaal dezelfde interesses: feestjes, drank, vrouwen en voetbal kijken. We raakten wat aan de praat over koetjes en kalfjes en Johan bleek een toffe, normale gast te zijn die zijn eigen plan trekt, schijt aan hoe anderen over hem denken.

Dat normale, toffe en eigenaardige zorgde er ook voor dat Johan uitgroeide tot cultheld bij de clubs waar hij voetbalde. Geliefd bij de fans door zijn inzet en zijn omgang. Een supporter op voetbalschoenen. Wellicht een slechte sportman maar eenmaal op het veld gaf hij alles. Soms zelfs te veel. Kopstoten, opstootjes en flinke overtredingen. Geen onbekend terrein voor Johan. De fans van Go Ahead Eagles en Telstar vonden het heerlijk. Ook speelde hij nog voor AGOVV en FC Volendam. Veel scoren deed hij niet. In ieder geval niet op het veld.

Prompt liep ik Johan tegen het lijf, op het hoe kan het ook anders, een dancefeest. We praatten wat en klikten een fotootje. En eigenlijk ben ik Johan daarna uit het oog verloren. Er dook nog wel een soort van mini-documentaire op van Johan als bouwvakker. Eindelijk leek hij te zijn wie hij was. Een doodnormale, werkende jongen. Sigaretje, stoffige werkkleding en een bouwhelm. Geen verwachtingen, geen nep-gedoe en geen vergrootglas.

Vorig jaar december schrok ik mij te pletter. Johan Pater was opgenomen in het ziekenhuis en lag in coma. Zijn familie en vrienden vroegen om privacy en rust. Een maandje later berichtte het nieuws dat Johan ontwaakt was. Johan zou moeten revalideren en alles opnieuw moeten leren.

Bijdrage van:
Jordy Spoelder
@jordyschrijft

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *