Johan Zuidema (1948)

Johan Zuidema

Johan Zuidema (21 september 1948) was een  talentvolle Fries en international die jammerlijk door knieproblemen te vroeg zijn carrière moest beëindigen.

Zuidema speelde bij Zwaagwesteinde, SC Cambuur, FC Twente, N.E.C. en Ajax. Hij speelde in 1975 twee keer in het Nederlands elftal. Bij SC Cambuur werd Johan Zuidema in het seizoen 1972/1973 topscorer van de Eerste Divisie met 25 doelpunten. Bij FC Twente was hij vervolgens tweemaal topscorer. Bovendien scoorde hij tegen Juventus in de halve finale van het UEFA-Cup-toernooi in 1975. Zuidema moest zijn carrière vroegtijdig beëndigen vanwege knieproblemen.

De loopbaan begon voor Zuidema bij Cambuur alwaar hij werd ontdekt door FC Twente. Vanuit de Friese hoofdstad waagde hij de oversteek naar het westen van Nederland. Hier speelde hij 64 wedstrijden waarin hij 23 maal wist te doelpunten. Hier behaalde Zuidema op een haar na het kampioenschap. Hij wijt dit zelf aan het feit dat ze indertijd niet full prof waren. Ze moesten namelijk in de ochtend werken wanneer er vaak in de middag een wedstrijd op het programma stond.

FC Twente kent in de 70-er jaren een even eenvoudig als belangrijk handelsmerk: vormgever Theo Pahlplatz geeft de voorzetten waaruit de sterke aanvaller Jan Jeuring scoort. Daar kwam enige verandering in toen de spits van Cambuur, Johan Zuidema eeb contract kreeg. Twente kaapt de wat fragiel ogende speler in 1973 weg voor de neus van MVV. Zuidema vervangt Jan Jeuring als deze geblesseerd is, wanneer Jeuring terugkeert wordt besloten beiden voorin te laten staan.

In het eerste seizoen behaalde Zuidema meteen de titel clubtopscorer met 14 doelpunten. Daarnaast gaat het hem in Europees verband ook goed af: twee keer in het Diekmanstadion tegen Dundee United (UEFA Cup, 4-2).  Zijn tweede seizoen is internationaal het meest succesvolle uit de historie van FC Twente. Zuidema weet het net te vinden tegen Ipswich Town, het Belgische RWDM, Dukla Praag (zelfs 3 maal), Velez Mostar en Juventus.

Vooral de goal tegen ‘de oude dame’ wordt wel de belangrijkste goal uit de geschiedenis van FC Twente genoemd. Kick van der Vall plaatste ten hoogte van de middenlijn de bal breed op Zuidema. De Fries waagt het ongelooflijke door een eenzame solo langs de Italiaanse verdedigers in te zetten. Hij poortte er één en slalomde zich een weg naar het doel waar de illustere keeper Dino Zoff kansloos was.  Zo rustig en bijna verlegen als hij buiten het veld overkomt, zo snel, brutaal en slagvaardig speelde hij binnen de lijnen.

Na FC Twente was het NEC waar de Fries Zuidema neer streek. In Nijmegen speelde de spits 1 seizoen waarin hij in 32 wedstrijden maar 3 maal scoorde.  Het Nijmeegse publiek beschouwt hem echter als een miskoop ondanks het ‘vuile werk’ wat hij opknapt.  Waar het eerder niet lukte (Bijna naar RWDM voor 1 miljoen gulden) wordt hij nu wel overgenomen door een grote club: Ajax. In het toch al defensieve concept van trainer Ivic schoolt men hem om tot verdediger. Hier wordt hij meteen landskampioen. Hij is echter nog geen 30 jaar als een kapotte knie hem noodzaakt te stoppen.

De spits uit Zwaagwesteinde trekt twee keer het Oranje shirt, tijdens de vriendschappelijke interlands in en tegen België en West-Duitsland. Johan Zuidema leeft niet voort als de Ajax-verdediger maar als de aanvaller die drie keer scoorde tegen Juventus waarvan één hele mooie in Delle Alpi.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *