John Barnes (1963)

John Barnes

John Charles Bryan Barnes (7 november 1963) was een aanvallende middenvelder die in Jamaica werd geboren, maar zijn interlands speelde voor Engeland. Groeide bij Liverpool uit tot een ware Legende.

Barnes begon zijn loopbaan in 1981 bij Watford FC. Hier speelde hij het meest als middenvelder, maar werd ook vaak ingezet als linksbuiten. Hij leverde daardoor vele assists af maar scoorde ook regelmatig. Hij speelde hier in zes jaar tijd 233 wedstrijden waarin hij 65 keer het net wist te vinden. Zijn goede spel leverde hem in 1983 zelfs een uitnodiging op voor het nationale elftal. Zijn sterke gemiddelde over zes jaar heen leverde hem daarnaast een transfer op naar een Engelse topclub.

Hij verhuisde namelijk naar Liverpool waar hij echt furore maakte. Bij Liverpool groeide hij in tien jaar uit tot een echte ‘Legend’. Zijn vele rushes en de daar opvolgende assists leverden hem die titel terecht op. Met Liverpool werd hij tweemaal Engels kampioen, won hij twee FA Cups, één League Cup en drie Charity Shields.

Na Liverpool speelde Barnes tussen 1997 en 1999 nog enkele wedstrijden voor Newcastle United en Charlton Athletic, waar hij in 1999 zijn loopbaan beëindigde.

Als aanvallende middenvelder of vleugelaanvaller speelde hij ook 79 keer voor Engeland en scoorde elf doelpunten. Hij nam deel aan de WK’s van 1986 en 1990 en het EK in 1988. Onder leiding van bondscoach Bobby Robson maakte hij zijn debuut op 28 mei 1983 in de British Home Championship-wedstrijd tegen de Noord-Ierland (0-0). Hij viel in dat duel in voor Luther Blissett. Barnes nam met Engeland deel aan twee WK-eindronden (1986 en 1990), en tweemaal aan het EK voetbal: 1988 en 1992.

In het seizoen 1999/00 stond hij als speler ingeschreven bij Celtic FC waar hij ook trainer was. Hij zou nooit voor Celtic spelen en werd als trainer in zijn eerste seizoen ontslagen. Van 2008 tot 2009 was hij nog bondscoach van Jamaica, waarmee hij de Caribbean Cup won. Op het moment traint hij het nationale elftal van Rwanda.

Barnes was een zeer getalenteerde aanvallende middenvelder die op juiste moment de goeie clubs koos. Hij bleef alleen voetballen in Engeland en beleefde daar een zeer mooie carrierè.

Sir Thomas Finney, ook een Engelse legende sprak ooit de mooie woorden: “Players like John Barnes come along just once in a lifetime.”

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *