John Metgod (1958)

John Metgod

Johannes Antonius Bernardus (John) Metgod (27 februari 1958) was een vrij saaie, maar robuuste en beresterke verdediger. Is nog steeds ongekend populair in Engeland. Verdient nu goede dollars in Amerika (foto Wikipedia).

John Metgod groeide op in Amsterdam als oudste van drie broers. Op negenjarige leeftijd meldde hij zich aan bij DWS, waar zijn vader materiaalman was. Eigenlijk was hij te jong om lid te worden, maar John loog over zijn leeftijd door te zeggen dat hij al tien was.

Bij DWS groeide John uit tot een sterke verdediger. Hij werd opgenomen in het Amsterdams jeugdelftal en in 1974 werd hij gescout door Barry Hughes, die op dat moment hoofdtrainer van HFC Haarlem was. Hij speelde eerst een seizoen in het tweede, voordat hij op 14 september 1975 zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Tegen FC Groningen liep John tegen een 4-0 nederlaag aan. Ondanks het forse verlies, werd Haarlem dat jaar kampioen met een ploeg die onder andere Johan Derksen, Gerrie Kleton en Beer Wentink herbergde.

Al na één seizoen maakte de sterke verdediger de overstap naar AZ ’67. Hij bleef er zes seizoenen en maakte de hoogtijdagen door van de club uit Alkmaar. Onder leiding van Hans Kraay sr en met het geld van de broers Cees en Klaas Molenaar werd een sterke selectie gesmeed. Dat resulteerde in het landskampioenschap in het seizoen 80/81 en het behalen van de verloren UEFA cup finale tegen Ipswich Town.

Ook werd Metgod tijdens zijn AZ periode voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. Op 15 november 1978 maakte hij zijn internationale debuut in de Kuip tijdens de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen de DDR, toen hij in de rust Johan Neeskens verving.

In 1982 ging voor Metgod een sportieve droom in vervulling. Hij werd door Alfredo di Stefano, trainer van Real Madrid, naar de Koninklijke gehaald om samen met Uli Stielike de centrumverdediging te vormen. Di Stefano wilde Hans Peter Briegel halen, maar zijn keuze viel uiteindelijk op Metgod. Een jaar later stond hij in vijf finales, die allen verloren gingen: de Copa del Rey en de Copa de la Liga werden gewonnen door FC Barcelona, de Supercopa door Real Sociedad en de Europacup II door Aberdeen, dat getraind werd door een jonge Alec Ferguson. Ook het landskampioenschap werd op de laatste dag met één punt verschil gelaten aan Athletic de Bilbao.

In de zomerstop, na Metgods tweede seizoen, werd de Argentijn Jorge Valdano aangetrokken, en omdat de regel gold dat een club slechts twee buitenlanders mocht opstellen werd de Amsterdammer overbodig. Hij maakte de overstap naar Nottingham Forest, dat uitkwam in de Premier League. Onder leiding van Brian Clough, die de Britse club in 1979 en 1980 de Europacup I had bezorgd, kende de verdediger drie goede seizoenen. Na een minder succesvol jaar bij Tottenham Hotspur, waarin hij slechts twaalf wedstrijden in actie kwam, keerde Metgod in 1988 terug naar Nederland.

Hij tekende een contract bij Feyenoord, dat bij zijn komst een mindere periode kende. En hoewel Metgod’s roots in Amsterdam lagen, werd hij snel geaccepteerd; hij was supporter van DWS en niet van naaste concurrent Ajax. Met de komst van John naar Rotterdam herleefden de oude gloriejaren van de Kuipbewoners. Hij groeide uit tot een vaste waarde en werd in 1993 onder Willem van Hanegem landskampioen. Het seizoen daarop zou zijn laatste worden als profvoetballer; de competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo op 16 januari 1994 was zijn afscheidswedstrijd, en met een benutte strafschop was hij mede verantwoordelijk voor de 5-0-overwinning. Na 86 minuten kreeg de toen 36-jarige Metgod een publiekswissel, en werd hij vervangen door Orlando Trustfull.

Na zijn actieve carrière ging Metgod aan de slag als jeugdtrainer bij satellietclub Excelsior, waar hij al na één seizoen als assistent-coach aan de technische staf van het eerste elftal werd toegevoegd. Na het ontslag van Hans van der Pluijm in december 1996 was de voormalige verdediger zelfs voor een korte periode hoofdtrainer van de eerstedivisionist. Vanaf 1997 werkte Metgod als assistent-trainer bij zijn voormalige club Feyenoord, een functie waar hij in 2008 mee ophield om zich op de scouting te richten. In november van dat jaar werd echter al bekendgemaakt dat hij de Rotterdamse club verliet, nadat hij door voormalig Arsenalspeler Tony Adams was overgehaald hem te assisteren bij zijn functie als trainer van Portsmouth FC. Op 9 februari 2009 werden zowel Adams als Metgod ontslagen bij Portsmouth. Daarna was hij assistent van Nigel Clough bij Derby County. Sinds januari 2014 is hij als adviseur werkzaam van de Colorado Rapids.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Hieronder een prachtige mini reportage met in de hoofdrollen Metgod en Van der Gijp die toen al over de nodige voetbalhumor beschikte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *