John O’Brien (1977)

John O'Brien

John Patrick O’Brien (29 augustus 1977) was een Amerikaans international die ook nog enkele jaren in Nederland speelde. Helaas hadden vele blessures een bepalende rol in de carrière van de sympathieke linkspoot.

O’Brien begon zijn profcarrière in zijn vaderland waar hij achtereenvolgens actief was voor de Manhattan Beach Hurricanes, California Fliers en Pasadena Exile. In 1998 werd hij opgemerkt door de scouts van Ajax, die hem naar Amsterdam haalden. Tijdens het seizoen 1998/99 werd hij verhuurd aan FC Utrecht, waarvoor hij twee maal scoorde in negentien wedstrijden. Het daaropvolgende seizoen mocht hij zich meldden bij Ajax. In zijn debuutwedstrijd voor de Amsterdammers (17 oktober 1999 tegen N.E.C.) kwam O’Brien meteen tot scoren en stal zo meteen de harten van de Amsterdamse fans. Datzelfde seizoen zou O’Brien nog vijftien keer spelen, alleen het bleef bij die ene goal.

Het seizoen daarna werd zijn echte doorbraak verwacht maar helaas werd dit een zware teleurstelling. Door blessures en interlandverplichtingen kwam hij vier keer aan spelen toe. Het seizoen 2001/02 was voor O’Brien een beter seizoen. Hij speelde alle wedstrijden en oogde fitter en sterker dan ooit. In dit seizoen werd hij met Ajax kampioen van Nederland. Ook de beker mocht hij dat jaar bij Ajax omhooghouden.

Vanaf dat moment begonnen er twee seizoenen van kommer en kwel voor O’Brien. Blessures aan zijn achillespees en hamstrings gooiden roet in het eten. Hij leek niet meer fit te worden en zijn lopende contract bij Ajax verbrak hij en werkte in alle rust aan zijn revalidatie. O’Brien had op dat moment 84 officiële wedstrijden bij Ajax gespeeld. Na een herstelperiode van enkele maanden verkaste O’Brien in juni 2005 naar ADO Den Haag.

In de eerste helft van het seizoen 2005/06 in Den Haag kwam hij amper op het veld. Begin 2006 verliet hij na drie wedstrijden Den Haag en vertrok hij naar de Verenigde Staten, naar Chivas USA in zijn geboorteplaats Los Angeles. Ook hier speelden oude blessures hem weer parten en besloot hij na lang wikken en wegen toch een einde aan zijn carrière te maken. Als international van Amerika nam O’Brien deel aan het WK 1998 en het WK 2002. Hij speelde in totaal 32 interlands en scoorde tweemaal.

O’Brien ging na zijn carrière psychologie studeren in Los Angeles. Ook is  hij is ‘ambassador’ voor de Ajax Online Academy, de voetbalopleiding van de Amsterdamse club waarvan hij deel heeft uitgemaakt.

(Foto: Wikipedia)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *