John van ‘t Schip (1963)

John van 't Schip

John van ‘t Schip (1963) was een klassieke rechtsbuiten van Ajax, Genoa en Oranje die was gezegend met een uitstekende voorzet.

‘Schippie’ maakte in 1981 zijn debuut bij Ajax in 1981 tegen Haarlem, in dezelfde wedstrijd waarin Johan Cruijff zijn rentree maakte als speler. Bij de Amsterdammers haalde de flankspeler diverse prijzen: vier landstitels, drie KNVB-bekers, de Europacup II in 1987 en de UEFA Cup in 1992.

Na de winst van de UEFA Cup-finale, een zinderende tweestrijd met Torino, vertrok John van ‘t Schip naar het Italiaanse Genoa. Dit had mede te maken met de broze relatie tussen hem en trainer Louis van Gaal. Die wilde hem alleen als rechtsbuiten opstellen, terwijl van ‘t Schip liever als aanvallende middenvelder wilde acteren. In het fraaie Stadio Luigi Ferraris zou hij vervolgens vier seizoenen zijn wedstrijden spelen. Van ‘t Schip stond bekend als een speler die briljante momenten afwisselde met periodes van relatieve onzichtbaarheid.

De rechtspoot speelde 41 interlands en scoorde daarin twee doelpunten. Met Oranje won hij het EK ’88. Al beleefde hij die vooral vanaf de zijlijn. Na zijn actieve carrière werd hij onder meer hoofdtrainer bij FC Twente, het Mexicaanse Chivas en assistent bij het Nederlands Elftal en Ajax. Daarna kreeg hij dezelfde functie als trainer bij Melbourne City in Australië.

John van ‘t Schip werd ook wel ‘Johnny Gel’ genoemd omdat zijn haar altijd uitstekend in model zat. TV-verslaggever Hugo Walker beweerde ooit dat Van ‘t Schip met één kopbal aan het eind van de wedstrijd alle gel uit z’n haar speelde. Harry Vermeegen maakte hierover een mooi item met de rechtsbuiten tijdens het EK 1988.

Van ‘t Schip begon zijn trainerscarrière bij FC Twente. Dit werd echter geen succes. Na een jaar besloot hij zijn contract in te leveren en keerde terug naar de jeugdopleiding van Ajax. Vanaf 2010 was hij hoofdtrainer van Melbourne Heart, het Mexicaanse Guadalajara, Melbourne City en PEC Zwolle. Bij de laatste club werd hij in december 2018 ontslagen vanwege tegenvallende resultaten.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *