John van ‘t Schip (1963)

John_van_'t_Schip

John van ‘t Schip (1963) was een klassieke rechtsbuiten van Ajax, Genoa en Oranje die was gezegend met een uitstekende voorzet.

‘Schippie’ maakte in 1981 zijn debuut bij Ajax in 1981 tegen Haarlem, in dezelfde wedstrijd waarin Johan Cruijff zijn rentree maakte als speler. Bij de Amsterdammers haalde de flankspeler diverse prijzen: vier landstitels, drie KNVB-bekers, de Europacup II in 1987 en de UEFA Cup in 1992.

Na de winst van de UEFA Cup-finale, een zinderende tweestrijd met Torino, vertrok van ‘t Schip naar het Italiaanse Genoa. Dit had mede te maken met de broze relatie tussen hem en trainer Louis van Gaal. Die wilde hem alleen als rechtsbuiten opstellen, terwijl van ‘t Schip liever als aanvallende middenvelder wilde acteren. In het fraaie Stadio Luigi Ferraris zou hij vervolgens vier seizoenen zijn wedstrijden spelen. Van ‘t Schip stond bekend als een speler die briljante momenten afwisselde met periodes van relatieve onzichtbaarheid.

De rechtspoot speelde 41 interlands en scoorde daarin twee doelpunten. Met Oranje won hij het EK ’88, al beleefde hij die vooral vanaf de zijlijn. Na zijn actieve carrière werd hij onder meer hoofdtrainer bij FC Twente, het Mexicaanse Chivas en assistent bij het Nederlands Elftal en Ajax. Hij is op dit moment trainer bij Melbourne City in Australië.

John van ‘t Schip werd ook wel ‘Johnny Gel’ genoemd omdat zijn haar altijd uitstekend in model zat. Tv-verslaggever Hugo Walker beweerde ooit dat Van ‘t Schip met één kopbal aan het eind van de wedstrijd alle gel uit z’n haar speelde. Harry Vermeegen maakte hierover een mooi item met de rechtsbuiten tijdens het EK 1988.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *