John Veldman (1968)

John Veldman

John Fitzgerald Veldman (24 februari 1968) was een verdediger die in zijn carrière alleen speelde in Nederland. Hij kwam uit voor PSV, Willem II, Sparta Rotterdam, AFC Ajax, Vitesse en RBC Roosendaal. Ook speelde hij één interland.

Veldman begon in de jeugd als verdediger bij Elinkwijk. PSV pikte hem al snel op en zag zijn verdedigende kwaliteiten. Hij doorliep vele jeugdteams en zijn harde werken werd beloond. Hij debuteerde in het eerste elftal van PSV in het seizoen 1986/87. Tot een echte doorbraak kwam het bij PSV echter niet en vertrok hij in het seizoen 1989/90 naar Willem II. Hier werd Veldman een vaste waarde en kon hij zich op het hoogste niveau steeds meer ontwikkelen. In twee jaar speelde hij alle competitiewedstrijden voor de club uit Tilburg. Zijn goede spel leverde hem een contract op bij Sparta Rotterdam. Dit zou zijn beste periode worden in zijn carrière. Vijf seizoenen zou hij in Spangen spelen, waarna hij een fraaie transfer maakte naar Ajax.

Hij tekende in Amsterdam een contract maar helaas werd het niet zo’n succes als bij Sparta. In zijn eerste seizoen kwam hij nog tot 17 optredens in de hoofdmacht, waar het ook bij bleef. Het seizoen erop vertrok hij naar Vitesse. Na drie jaar Vitesse vertrok hij voor zijn laatste kunstje naar Roosendaal. Na 14 wedstrijden en een totaal van 297 wedstrijden zette Veldman een punt achter zijn carrière. John Veldman speelde één interland voor het Nederlands elftal; op 24 april 1996 thuis tegen Duitsland.

Veldman scoorde in zijn vijftien seizoenen durende profcarrière nooit in een competitiewedstrijd, wel maakte hij een eigen doelpunt in de bekerfinale. Na zijn voetballoopbaan speelde hij nog een jaartje bij de amateurclub Elinkwijk. Na zijn sportloopbaan ging werken voor het bedrijf Pro Athletes Sports Managament van zijn voormalige zaakwaarnemer Sigi Lens. Overigens is Veldman is de jongere broer van voetballer Elfried Veldman, een rechtsbuiten die omkwam tijdens de SLM ramp.

Tegenwoordig speurt Veldman  namens Pro Athlete Sports naar nieuw talent.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *