Jonathan Akpoborie (1968)

Jonathan Akpoborie (20 oktober 1968) was een Nigeriaanse goalgetter die een groot deel van zijn carrière in Duitsland doorbracht. Werd in 2001 verdacht van mensenhandel en, naar later bleek, ten onrechte ontslagen door Vfl Wolfsburg (foto Wikipedia).

Jonathan Akpoborie startte zijn voetballoopbaan in de hoofdstad van Nigeria, Lagos bij de Queens Park Rangers. In 1985 werd hij voor de eerste keer opgeroepen voor Nigeriaanse -16 selectie en een jaar later werd hij met deze ploeg wereldkampioen in China. Zijn goede spel leverde hem een contract op bij FC Julius Berger, dat uitkwam in de hoogste Nigeriaanse divisie. Na vier maanden al vertrok Akpoborie met een sportbeurs op zak ui het getto van Lagos naar het gerenommeerde Brooklyn College in Amerika. Hij studeerde er drie jaar en verdedigde in die tijd de kleuren van de Brooklyn Bulldogs.

In 1990 verliet hij Amerika en meldde zich bij onze oosterburen, om geld te verdienen en zijn familie in Nigeria te onderhouden. Het werd een ware doelpuntentocht door Duitsland. Jonathan speelde diverse clubs in de tweede en eerste Bundesliga. Hij liet zijn kunsten zien bij: 1. FC Saarbrücken, FC Carls Zeis Jena, Stuttgarter Kickers, SV Waldhof Mannheim, Hansa Rostock, Vfb Stuttgart, Vfl Wolfsburg en ten slotte weer bij Saarbrücken. In totaal speelde hij in elf seizoenen 325 wedstrijden waarin hij 142 keer doel trof. In 1996 werd hij met de nationale ploeg van Nigeria Olympisch kampioen.

Het geld dat de Torschützenkönig in Duitsland verdiende was prachtig, maar kende ook een donkere kant, zo bleek in 2001. Samen met zijn broers had hij overlegd hoe hij zijn ouders het beste financieel kon ondersteunen. Het bleek dat ze graag een veerboot wilden om passagiers en waren te vervoeren, zodat ze in hun eigen levensonderhoud konden voorzien. Eind jaren negentig kocht hij van zijn geld een veerboot die Etireno gedoopt werd. In 2001 ging het mis. De Etireno werd, op verzoek van Unicef, door de autoriteiten aangehouden met aan boord 43 kindslaven. Akpoborie en zijn familie werden direct verdacht van mensenhandel. En hoewel Akpoborie volhield niets met de hele zaak te hebben, ontsloeg zijn toenmalige werkgever Vfl Wolsburg hem op staande voet. Een roemloos einde van een carrière vol dromen. Akpoborie keerde nog even terug naar Saarbrücken, maar zijn naam was voorgoed bezoedeld.

Negen jaar later, in 2010 verscheen de documentaire das Schiff des Torjägers, in de Duitse bioscopen. De documentaire liet de ware toedracht zien van de gebeurtenissen achter het verhaal en de dubieuze rol van Unicef in het geheel. Voor Akpoborie kwam het allemaal te laat, hoewel hij blij was dat zijn naam gezuiverd werd.

Momenteel is Jonathan Akpoborie spelersmakelaar, werkt als ambassadeur bij Football Maties en trapt regelmatig een balletje met vrienden. In het shirt van Borussia Dortmund met rugnummer 18. Het nummer van een ander groot Nigeriaans talent: Victor Ikpeba.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *