Joonas Kolkka (1974)

Joonas Kolkka

Joonas Kolkka (28 september 1974) was een Finse rappe vleugelflitser die zijn kunsten het meeste liet zien op de Nederlandse velden.

Na twee seizoenen in eigen land gespeeld te hebben bij MyPa-47 Anjalankoski kwam Kolkka terecht in de Nederlandse Eredivisie. Hij tekende een contract bij Willem II en groeide in Tilburg uit tot één van de smaakmakers van de club. Vooral in zijn tweede en derde seizoen was hij van grote waarde.

Niet alleen als aangever maar ook als doelpuntenmaker beleefde hij een mooie periode bij Willem II. Daarmee wekte hij de interesse van PSV, de club waar hij met MyPa-47 al eens een Europacup avontuur tegen beleefde. In 1998 tekende Kolkka een contract in Eindhoven.

Ook bij PSV werd hij door zijn goede spel al snel een vaste waarde. Door zijn flitsende acties langs de lijn bracht hij vele spitsen in stelling. Nadat hij in ruim twee jaar alle wedstrijden speelde raakte hij daarna uit de gratie bij de club uit Eindhoven.

Hij vertrok naar Griekenland waar hij een contract tekende bij Panathinaikos FC. Hier speelde hij in twee seizoenen ruim veertig wedstrijden waarin hij drie keer het doel trof. Na twee seizoenen in Griekenland, vervolgde Kolkka zijn carrière bij de Bundesliga bij Borussia Mönchengladbach. Hier speelde hij maar één seizoen waarna hij vertrok naar Engeland waar hij een contract tekende bij Crystal Palace.

Hier zou hij niet heel veel aan spelen toe komen. Hij dacht vaak terug aan zijn periode in Nederland waar hij zijn beste spel speelde. Maar ADO Den Haag hielp hem daarbij en bood hem in 2005 een contract aan. Daar hadden ze op dat moment behoefte aan een ervaren speler en kwamen ze uit bij Joonas. Hij werd al snel een dragende speler in de selectie. Hij pakte zijn oude niveau weer op en was meteen belangrijk voor ADO. Langer dan één seizoen konden ze hem in Den Haag niet houden.

Hij kreeg de mogelijkheid om weer terug te keren in de top van Nederland en liet deze kans niet lopen. Feyenoord sleepte namelijk deze op dat moment populaire buitenspeler binnen. Helaas zou het niet tot veel optreden komen in de Kuip. Hij vertrok naar Breda waarin hij in vier jaar nog veel wedstrijden zou spelen.

In juli 2011 keerde hij terug bij zijn oude club Willem II. Nadat hij een aantal dagen had meegetraind met de selectie van trainer Jurgen Streppel, raakte de club overtuigd van zijn fitheid. De dan 36-jarige Kolkka tekende een contract voor één seizoen bij de Tricolores. Hij wil daar zijn carrière beëindigen, waarbij hij een optie heeft om jeugdtrainer te worden.

Op 1 mei 2012 maakte hij de overstap naar Texas Dutch Lions FC in de Verenigde Staten. Na enkele maanden Verenigde Staten beëindigde hij zijn loopbaan en richt zich nu op zijn trainersloopbaan.

Joonas Kolkka maakte op 26 oktober 1994 zijn debuut voor de Finse nationale ploeg tegen Estland, en luisterde zijn debuut op met een doelpunt. Sindsdien speelde hij 98 interlands en scoorde hij in totaal twaalf keer voor zijn vaderland.

In juni 2017 woont hij nog steeds in Eindhoven, is jeugdtrainer bij PSV en zet zich in voor Wings for Life World Run.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *