Joop Schuman (1934 – 2003)

Joop Schuman

Joop Schuman (6 januari 1934 – 13 september 2003) kan met recht een doelpuntenmachine worden genoemd. Hij is nog steeds topscorer in het betaalde voetbal, in één seizoen, aller tijden met 44 doelpunten.

De blonde boekhouder, geboren in Zwolle, Schuman speelde achtereenvolgens voor PEC Zwolle, Preussen Münster en Heracles Almelo. Schuman vond voetbal maar bijzaak en twijfelde lang zich te laten opereren aan zijn knie. Hij besloot toch zich te laten helpen. Later zou hij iedereen met het zelfde euvel aan raden om hetzelfde te doen. Het had hem een prachtige carrière opgeleverd.

Joop Schuman speelde van 1949 tot 1950 voor P.E.C. waar hij al een ware doelpuntenmachine was. Het zal geen toeval zijn dat Schuman al op 16-jarige leeftijd zijn debuut maakte. Hij scoorde in de daaropvolgende periode aan de lopende band en de teller bleef pas steken op maar liefst 114 doelpunten.

Zijn goede prestaties bleven niet onopgemerkt en dit leverde hem een transfer op naar Duitsland. 50.000 gulden, heel veel geld in die tijd, vroeg P.E.C. Hierop besloot Schuman per direct niet meer uit te komen voor P.E.C. wat hem alsnog de gewilde transfer opleverde. Van 1956 tot en met 1957 speelde hij voor Preussen Münster. In 1957 plukte Heracles hem voor 538 gulden weg bij Preussen.

Vanaf 1957 tot in de jaren ’60 speelde Joop Schuman voor Heracles. Direct in zijn eerste seizoen scoorde hij al 42 doelpunten. Ook de seizoenen erna bleef hij aan de lopende band zijn doelpunten maken. Onder aanvoering van het legendarische spitsenduo Joop Schuman en de Zuid-Afrikaan Steve Mokone werd Heracles in 1958 kampioen in de Tweede divisie en kreeg het de kans zich te bewijzen in de Nederlandse Eerste Divisie. Schuman wist zelfs in één wedstrijd zes maal het net van de tegenstander te vinden. In 1960 maakte EBOH kennis met de scoringsdrift van de Zwollenaar in een wedstrijd die het met 11-0 verliest.

Schuman was een spits pur sang, een afmaker. Hij loerde op zijn kansen en probeerde uit alle hoeken en standen voorzetten te promoveren tot een doelpunt met het hoofd of rechter-/ linkervoet. Daar was het spel van Heracles ook op afgestemd. De ballen gingen vanuit het middenveld naar de vleugelspitsen Isie Greving en Dick Reekers, die Schuman bedienden. Schuman had vooral voorkeur voor ballen op ‘melkbussenhoogte’. Daar wist hij wel raad mee.

Aan het begin van het seizoen 1961-1962 was Schuman, zonder succes, nog gepolst door Ajax om naar Amsterdam te komen. Heracles vroeg zo’n hoog bedrag dat de Amsterdammers met de spreekwoordelijke staart tussen de benen huiswaarts keerden. Joop bleef en daarom werd hij topscorer aller tijden werd van het betaalde voetbal door maar liefst 47 goals te scoren. Tevens promoveerde Heracles dat seizoen naar de hoogste klasse in het betaalde voetbal.

Schuman speelde uiteindelijk zeven seizoenen voor Heracles waarin hij begon in de 2e divisie B en in het seizoen 1963-1964 eindigde spelend in de Eredivisie. Midvoor Joop Schuman speelde na Heracles nog drie seizoenen bij zijn oude club P.E.C., in Zwolle.. In het eerste seizoen scoorde hij drie keer en het laatste seizoen 22 keer. Het tweede seizoen was door blessures geen succes en hij kwam daarin niet tot scoren. In totaal heeft Schuman 338 doelpunten in het betaalde voetbal op zijn naam staan.

Op 13 september 2003 werd bekendgemaakt dat Schuman na een lang ziekbed was overleden in het Sophia Ziekenhuis te Zwolle. In het Polman Stadion van Heracles is de oostelijke tribune naar hem vernoemd.

(Foto: Delpher)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *