Jorge Luis Burruchaga (1962)

Jorge Luis Burruchaga (9 oktober 1962) was een Argentijnse middenvelder die West Duitsland de wk titel van 1986 ‘ontnam’. Was ook betrokken bij een omkoopschandaal.

Burruchaga startte zijn loopbaan voor het Argentijnse Arsenal; Arsenal de Sarandí (toen tweede divisie). Hier speelde hij 49 wedstrijden (7 goals). Daarna zou hij spelen voor Independiente (53 doelpunten in 146 wedstrijden). Hij werd ontdekt door de Europese scouts die hem naar Nantes haalden (140 wedstrijden; 27 goals) om vervolgens nog te spelen voor Valenciennes (32 matches; 10 goals) alvorens zijn carrière af te sluiten bij (weer) Independiente (89 wedstrijden waarin hij 19 maal scoorde).

Met Independiente werd Burruchaga landskampioen in 1983 en won hij de Copa Libertadores (hij was topscorer met zes goals) en de Intercontinental Cup in 1984. In 1994 werd hij voor twee jaar verbannen van het Franse voetbal. Hij werd beschuldigd van passieve corruptie in een zaak waarbij zijn club Valenciennes FC en de topclub Olympique de Marseille bij betrokken waren.

Marseille middenvelder  Jean-Jacques Eydelie en general manager, Jean-Pierre Bernes, boden hem geld om de wedstrijd te verliezen. Wat ook geschiedde: Marseille won van Valenciennes met 1-0. Burruchaga gaf aan dat hij in eerste instantie akkoord was gegaan, maar zich later toch had bedacht. Tevergeefs dus..

Middenvelder ‘El Burru’ was deel van het team dat het WK van 1986 won. Hij scoorde de 3-2, die er voor zorgde dat Argentinië er met de beker vandoor ging, Duitsland met lege handen achterlatend. Ook speelde hij alle wedstrijden met Argentinië op het WK van 1990. Het jaar erop waren de rollen omgedraaid: Burruchaga scoorde niet in de finale, West Duitsland ging er met de cup vandoor. Burruchaga scoorde 13 keer voor Argentinië in 59 matches tussen 1983 en 1990.

Na zijn carrière als voetballer werd Burruchaga in 2002 coach van de Argentijnse promovendus Arsenal de Sarandí, waarmee hij gematigde successen behaalde. Aan het begin van het seizoen 2005/06 tekende hij bij Estudiantes de La Plata, om in mei 2006 alweer over te stappen naar het grotere Independiente, de club waar hij zes seizoenen in actie kwam. Coachte daarna verscheidene clubs in zijn vaderland.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *