José Maria Bakero (1963)

José Maria Bakero Escudero (1963) was in zijn tijd een zeer behendige, gevaarlijke en zeer makkelijk scorende middenvelder die zijn kunsten vooral liet zien in Barcelona’s Dream Team. Hij is nu hoofdcoach bij  Lech Poznań in Polen.

Net als zijn vader en broers ging Bakero bij Real Sociedad spelen en op zeventienjarige leeftijd debuteerde Bakero in het eerste elftal. In 1981 en 1982 werd La Real landskampioen en in 1987 werd de Copa del Rey veroverd.

In 1988 vertrok Bakero naar FC Barcelona, waar hij net als bij Sociedad samen speelde met Txiki Beguiristain. Onder trainer-coach Johan Cruijff ontwikkelde Bakero zich tot een gevaarlijke, veel scorende speler die op meerdere posities kon spelen. Toen aanvoerder José Ramón Alexanco stopte, benoemde Cruijff Bakero tot aanvoerder van Barcelona’s Dream Team. In zijn acht seizoenen bij Barça won Bakero vier landstitels, één Copa del Rey, vier Supercopas, de Europacup I, de Europa Cup II en de Europese Supercup.

Bakero speelde in totaal dertig keer voor Spanje, waarin hij zeven keer scoorde. De middenvelder nam deel aan de wereldbekers van 1990 en 1994 en het EK van 1992.

Na zijn carrière als profvoetballer werkte Bakero enige tijd als assistent-trainer bij Barcelona en als coach van Málaga B, dat uitkomt in de Segunda División A. In 2005 werd hij aangesteld als technisch directeur bij Real Sociedad. Op 23 maart 2006 werd Bakero benoemd als trainer van het eerste elftal van de club. Uiteindelijk werd Bakero eind oktober 2006 zelf ontslagen naar aanleiding van de slechte resultuten in de competitie en de Spaanse beker. In november 2007 werd hij assistent-trainer naast Ronald Koeman bij Valencia CF.

Bakero was sinds november 2009 de zesde hoofdtrainer van Polonia Warschau in één kalenderjaar, na het ontslag van vijf eerdere trainers in hetzelfde jaar. Op 3 november 2010 trad hij in dienst als hoofdcoach van landskampioen Lech Poznań.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *