Joseba Etxeberría (1977)

Joseba Pedro Etxeberría Lizardi (5 september 1977) is een voormalig aanvaller van Athletic de Bilbao. De snelle en technische buitenspeler speelde vrijwel zijn gehele loopbaan voor de Baskische voetbalclub, maar werd opgeleid bij streekgenoot en rivaal Real Sociedad, waarvoor hij ook nog zeven wedstrijden in de hoofdmacht speelde. (Foto: Wikipedia)

Etxeberría debuteerde op zijn zeventiende voor Real Sociedad en werd in januari 1995 verkocht aan Athletic de Bilbao. drie miljoen euro kostte het Athletic om de jonge vleugelaanvaller over te nemen, het bedrag was destijds een Spaans record voor spelers onder de achttien jaar. Ook in 1995 deed de aanvaller met Jong-Spanje mee aan het Wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder de twintig jaar. Met onder meer Michel Salgado, Ivan De La Pena, Fernando Morientes en Raul Gonzalez in de ploeg werd er in de halve finale verloren van buurland Portugal.

Bij zijn club had hij direct na het jeugd-WK een basisplaats veroverd. Vanaf 1995 tot 2007 speelde Etxeberría nooit minder dat 28 wedstrijden voor zijn club en scoorde ook met enige regelmaat. Op zijn 21ste debuteerde hij overigens ook voor de nationale ploeg van Spanje, waarvoor hij in totaal 53 keer uitkwam en mee naar de WK- en EK-eindrondes van 1998, 2000 en 2004 ging. In 2010 stopte Etxeberría met voetballen en nam hij onder luid applaus afscheid van de Athletic-supporters. Zijn afscheidswedstrijd was er daarna eentje om nooit meer te vergeten. In het stadion van Athletic speelde Etxeberría met een samengestelde ploeg tegen 200 kinderen. In al het gekrioel scoorde Etxeberría tweemaal en sloot zodoende af met een 5-3 overwinning tegen 200 tegenstanderjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *