Juan Eduardo Esnaider (1973)

Juan Esnáider

Juan Eduardo Esnaider (5 maart 1973) was een Argentijns aanvaller die als kopsterke spits voor een groot aantal clubs, waaronder Real Madrid en Juventus, speelde. Bovendien kwam hij drie keer uit voor het Argentijns nationaal elftal.

Esnaider begon zijn profloopbaan bij Ferro Carril Oeste in 1990. Na een seizoen werd de spits gecontracteerd door Real Madrid. In drie seizoenen bij de Spaanse club scoorde hij slechts tien competitiedoelpunten. Esnaider vertrok naar Real Zaragoza. Daar scoorde hij wel: dertien goals in 1993/94 en 16 goals in 1994/95. Real Madrid haalde de Argentijn terug, maar ook zijn tweede periode mislukte met slechts een doelpunt in twintig competitieduels.

Esnaider maakte in 1996 de overstap naar stadsgenoot Atlético Madrid. Na een goed seizoen vertrok hij naar Espanyol, waar hij twee jaar bleef. Juan tekende in 1998 bij Juventus, maar bij de club uit Turijn kwam de Argentijn nauwelijks aan spelen toe. Begin 2001 keerde hij daarom terug naar Real Zaragoza. Vervolgens speelde Esnaider voor FC Porto (2001/02), River Plate (2002) en AC Ajaccio (2003).

Bij geen van deze drie clubs wist Esnaider echt te overtuigen en daarom keerde hij in de zomer van 2003 terug in Spanje om voor Real Murcia te gaan spelen. Toen deze club in 2004 degradeerde uit de Primera División vertrok Esnaider om te gaan spelen voor Newell’s Old Boys.

Esnaider was een opgewonden standje die zo nu en dan over de schreef ging. Het meest bekende voorbeeld was zijn aanslag op de achillespees van Richard Witschge. Van der Sar stopte zijn penalty tijdens de wedstrijd Athletico Madrid-Ajax. Witschge die de bal wilde wegwerken werd op een ongelofelijke wijze op zijn achillespees geschopt. Dit met twee benen vooruit. Juan Esnaider was de dader. Hij kreeg slechts een gele prent. Toen hij enkele minuten werd gewisseld, liep hij vloekend en tierend van het veld. De volgende dag stond Esnaider op de transferlijst.

Newell’s Old Boys is de club waar de Argentijn eind 2004 zijn loopbaan afsloot. Hij laat 261 wedstrijden en 83 goals na. Ook mag hij zich met recht international noemen. Voor het Argentijnse elftal kwam hij drie maal uit. Dit met een prachtig moyenne. In de analen staan er namelijk twee goals achter zijn naam.

Juan ging na zijn carrière de kant op van het trainersvak. Hij behaalde zijn coaching diploma in 2008. in april van het volgende jaar werd hij bij Getafe CF’s assistent-coach. Deze positie bekleedde hij tot december 2010. Van 2011 tot 2013 had hij Real Zaragoza B onder zijn hoede. In april 2013 werd hij aangesteld als trainer bij Córdoba CF.

Vervolgens koos Getafe CF op 12 april voor Esnáider als de nieuwe trainer-coach. De voormalig Argentijns international kreeg een aanstelling als vervanger van de ontslagen Fran Escribá, die een dag eerder werd weggestuurd. Met nog zes wedstrijden voor de boeg stond Getafe op dat moment voorlaatste in de Primera División. Esnáider werkte eerder al even bij Getafe als assistent-trainer. De club stelde Esnaider echter in september 2016 op non-actief. Hierop besloot hij in 2017 trainer te worden van het Japanse JEF United Chiba.

Juan Esnáider liet zich hier van een betere kant zien door een knappe goal in 1995 waardoor Zaragoza de Uefa Cup won ten koste van Arsenal.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *