Juan Lozano (1955)

Juan Lozano

Juan Lozano (30 augustus 1955) was een Spaanse Belg die vooral schitterde bij Beerschot en Anderlecht. Zijn carrière eindigde in mineur. Dankzij een brute aanslag van Waregem-verdediger Yves Desloover in 1987.

Voetbalartiest Lozano zijn wieg stond in Spanje. Maar hij verhuisde al vroeg met zijn ouders naar Antwerpen. Juan maakte op zijn 18e zijn professionele debuut bij Beerschot, waar hij onder meer trainde onder de legendarische Rik Coppens. Lozano groeide uit tot een ster bij de Kielse Ratten. Beerschot was in die tijd een Belgische subtopper en had onder meer Walter Meeuws in de gelederen. Met Beerschot won Lozano in 1979 de Belgische beker.

In 1980 vertrok de elegante dribbelaar verrassend naar Amerika, om te gaan spelen bij Washington Diplomats, waar op dat moment ook Johan Cruyff speelde. Maar na enkele maanden keerde hij alweer terug naar België, hij tekende een contract bij RSC Anderlecht. Hij zou bij de paarswitten samenspelen met bekende namen als Frank Vercauteren, Jacky Munaron, Morten Olsen, Kenneth Brylle en zijn latere boezemvriend Ludo Coeck.

Vooral in de Europese wedstrijden van Anderlecht schitterde Lozano. De Belgen wonnen in 1983 de finale van de UEFA Cup tegen Benfica. Thuis kwam er een 1-0 winst op het scorebord te staan. Lozano scoorde in de return de beslissende 1-1. Waardoor Anderlecht de cup binnensleepte.

In 1983 kreeg de voetbalartiest zijn droomtransfer naar Real Madrid, maar dat werd geen succes. Lozano zat veelal op de bank en keerde in 1985 een illusie armer terug naar Anderlecht. In zijn tweede Brusselse periode zou hij zijn dieptepunt als voetballer meemaken. In de wedstrijd tegen Waregem werd hij namelijk op 11 april 1987 slachtoffer van een brute tackle van Yves Desloover. De man die na deze aanslag ook wel ‘Yves de Sloper’ werd genoemd. Het leverde Lozano een dubbele beenbreuk op.

Juan Lozano zou na een zware revalidatie nog wel zijn rentree maken, maar behaalde nooit meer zijn oude niveau. Hij moest weg bij Anderlecht en speelde nog bij Eendracht Aalst en Berchem Sport. In 1990 beëindigde Juan zijn carrière.

Adri van Tiggelen speelde bij Anderlecht samen met Juan Lozano en noemt hem een van de beste spelers met wie hij ooit heeft samengespeeld: “Lozano was een sierlijke dribbelaar, een ongelooflijk mooie voetballer om naar te kijken. Ik speelde mee in de wedstrijd tegen Waregem en was getuige van de aanslag van Desloover. Het was gewoon een bewuste tackle om Lozano uit de wedstrijd te schoppen. Zonde van zijn voetbalcarrière. Hij heeft daarna nooit meer zijn oude niveau gehaald. Het was een prachtige voetballer, en bovendien een goeie jongen.”

Juan Lozano, werd met Anderlecht driemaal kampioen. En in 1987 won hij de titel Belgisch voetballer van het jaar. Ook had hij als Belg nog bijna het WK 1982 meegespeeld. Zijn naturalisatie werd echter tegengehouden door de Senaat.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *