Juan Román Riquelme (1978)

Juan Román Riquelme

Juan Román Riquelme (24 juni 1978) was een Argentijnse spelmaker, gezegend met veel inzicht en een prachtige techniek. De middenvelder brak bij FC Barcelona niet door, waarna hij bij Villarreal een grote ster werd.

Trainer en landgenoot Manuel Pellegrini bouwde een elftal om Riquelme heen. En onder zijn leiding werd de kleine provincieclub een Europese subtopper. Daarnaast werd Romy een legende bij Boca Juniors. Waar hij uiteindelijk in totaal vijftien seizoenen speelde en in januari 2015 zijn loopbaan afsloot.

Riquelme is één dag voor de finale van het WK ’78 geboren in een arm gezin als oudste van elf kinderen. Hij begon met voetballen bij Argentinos Juniors. Maar werd al snel overgenomen door Boca, waar hij in de jeugdopleiding kwam. Op zijn achttiende debuteerde Riquelme in het eerste elftal van de club.

Na een aantal titels, waaronder tweemaal de Copa Libertadores, nam FC Barcelona in januari 2003 de 24-jarige technicus over. Doordat Riquelme in de finale van de Wereldbeker grote indruk had gemaakt tegen Real Madrid (1-2 winst) zat de gehele Europese top achter hem aan. Het Barcelona van trainer Louis van Gaal kwam dus als winnaar uit de bus.

Van Gaal zag het echter niet zitten in de middenvelder en misbruikte hem veelal als buitenspeler. Logischerwijs werd het voor de nummer 10 pur sang alles behalve een succesperiode in Barcelona. En in de zomer van 2003 werd hij dan ook verhuurd aan Villarreal. Aldaar kreeg Riquelme met Pellegrini wel een trainer die het zag zitten in hem.

De Argentijnse coach bouwde zijn elftal om Riquelme en Diego Forlan heen. Een succesperiode begon voor El Submarino Amarillo. Onder meer de halve finale van de Champions League werd bereikt, evenals uitstekende prestaties in het UEFA Cup-toernooi. In 2005 was het echter AZ Alkmaar dat Villarreal uitschakelde in de UEFA Cup en de halve finales bereikte. Onder meer door een gemiste strafschop van Riquelme, gestopt door doelman Henk Timmer.

In totaal speelde Riquelme 3,5 jaar voor Villarreal. Hij won er geen tastbare prijzen, maar werd er wel geroemd om zijn fantastische inzicht, passing en vrije trappen. Volgens velen maakten dit Riquelme tot de laatste ‘ouderwetse nummer 10’,  een type speler die een hekel aan verdedigen heeft. Dit deed Riquelme dan ook zo min mogelijk en stond een doorbraak bij de absolute wereldtop misschien wel in de weg.

Begin 2007 vertrok Juan Román Riquelme bij Villarreal. Hij had onenigheid met het bestuur en trainer Pellegrini en liet zich verhuren aan oude liefde Boca Juniors. In de zomer van 2007 nam Boca haar verloren zoon definitief over voor vier miljoen euro. Hierna leidde Riquelme de club weer naar een flink aantal prijzen. Onder meer de Copa Libertadores, voor Riquelme de derde Zuid-Amerikaanse Champions League-winst.

Na ruim zeven seizoenen Boca Juniors hield Juan Román Riquelme in januari 2015 op met voetballen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *