Julio Jorge Olarticoechea (1958)

Julio Jorge Olarticoechea

Julio Jorge Olarticoechea (18 October 1958) was een Argentijnse verdediger die het even in Europa probeerde (Nantes) maar vooral steunpilaar was in eigen land en van het nationale elftal.

Olarticoechea speelde bij drie van de grote vijf clubs in zijn geboorteland; eerst bij Racing, daarna bij River Plate en dan bij Boca. Na een kort avontuur bij het Franse Nantes keerde hij terug naar Argentinië en speelde tot 1990 op hoog niveau, zijn carrière beëindigde hij bij Mandiyú.

Julio startte zijn loopbaan bij Racing Club van 1975 tot en met 1981. 230 wedstrijden speelde hij hier waarin hij 31 maal wist te scoren. Hij werd opgemerkt door het grote River Plate wat hem in 1981 een transfer opleverde. Tot en met 1984 speelde hij hier 106 wedstrijden (3 goals).

Boca Juniors was de volgende grote club die  Julio inlijfde in 1984. Na 44 wedstrijden en 4 goals besloot hij na één seizoen zijn heil overzees te beproeven bij Nantes in Frankrijk. Dit was niet zo’n groot succes want ondanks 27 wedstrijden en 3 goals keerde Olarticoechea op zijn schreden terug naar Argentinos Juniors.

Hier konden de supporters hem één seizoen bewonderen (25 wedstrijden, 2 doelpunten). Hierna vertrok hij naar de club waar het voor hem begon om uiteindelijk af te bouwen bij Club Deportivo Mandiyú. (61 wedstrijden, 4 goals).

Met het nationale elftal nam hij aan drie WK’s deel. In 1982 werd hij wel in een geen enkele wedstrijd opgesteld. Vier jaar later speelde hij alle zeven wedstrijden en won met zijn team tegen West-Duitsland de wereldtitel. Op het WK 1990 speelde hij vijf wedstrijden. De finale tegen opnieuw West-Duitsland moest hij missen nadat hij in de halve finale tegen Italië een tweede gele kaart kreeg.

Nadat hij stopte met professioneel voetbalspelen, werd Julio Jorge Olarticoechea manager in Talleres de Remedios de Escalada, Argentina.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *