Juninho Pernambucano (1975)

Antônio Augusto Ribeiro Reis Júnior (30 januari 1975), beter bekend onder zijn voetbalnaam Juninho Pernambucano, is een voormalig Braziliaans middenvelder die bekend stond om zijn meesterlijke traptechniek die hij veelvuldig tentoonspreidde bij Olympique Lyon. De spelmaker leidde de Franse topclub zevenmaal achtereen naar de landstitel en werd door zijn wervelende vrije trappen Monsieur 50/50 genoemd. Refererend aan de indrukwekkende cijfers dat 50 procent van zijn genomen vrije trappen als doelpunt eindigde.

Voordat Juninho zich in Frankrijk naar wereldfaam voetbalde, speelde hij eerst nog in zijn geboorteland Brazilië. Nadat de begaafde spelmaker de jeugdopleiding van Sport Club Recife had doorlopen, debuteerde hij in 1993 in de eerste selectie van de club. De achttienjarige werd al snel belangrijk en won met de club onder meer het staatskampioenschap van Pernambuco, waar zijn naam ook aan is afgeleid. Dit omdat Juninho een populaire voetbalnaam in Brazilië is. Voormalig middenvelder en oud-ploeggenoot Osvaldo Giroldo Júnior heeft bijvoorbeeld als voetbalnaam ‘Juninho Paulista’. Paulista verwijst in dit geval naar Sao Paulo.

Na twee seizoenen verliet Juninho Recife en ging hij aan de slag bij Vasco da Gama. Van 1995 tot 2001 speelde Juninho in Rio de Janeiro en weet hij in 1999 onder meer de Copa Libertadores te winnen. Het Colombiaanse Barcelona werd over twee wedstrijden (2-0 en 1-2) met 4-1 verslagen. In 2001 haalde Olympque Lyon hem vervolgens op, waarna hij in Frankrijk veel successen zal boeken en zou uitgroeien tot één van de meest gevreesde spelmakers van zijn generatie.

Van 2001 tot 2008 zou Juninho spelen voor Olympique en van die acht seizoenen werden de eerste zeven afgesloten met een landstitel. Ieder seizoen weer leidde Juninho zijn ploeg naar het landskampioenschap met prachtige vrije trappen en de gave om spelers telkens vrij voor de keeper te zetten. De fijne trap en het vele inzicht van de Braziliaan leverde de Franse ploeg echter geen Europees succes op. Hoewel men vaak werd gezien als een belangrijke outsider voor het winnen van de Champions League, kwam men niet verder dan de kwartfinales. Onder meer Ajax en PSV stonden Frans succes in de weg.

In 2009 verliet Juninho Lyon en Frankrijk om geld te gaan scheppen in de zandbakken van Qatar. Bij Al-Gharafa zou hij twee seizoenen blijven, waarna hij in 2011 en 2012 speelde voor zijn oude club Vasco da Gama. Na een kort uitstapje in 2013 bij de New York Red Bulls, besloot Juninho Pernambucano op 30 januari 2014, op zijn 39ste verjaardag, te stoppen met voetballen. Het laatste halfjaar van zijn loopbaan speelde hij wederom voor Vasco da Gama.

(Foto: Wikipedia).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *