Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Jürgen Klopp (1967) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Jürgen Klopp (1967)

Jürgen Norbert Klopp (16 juni 1967) behoorde als voetballer niet tot de Duitse topgarnituur. Zijn hele carrière speelde hij in de 2. Bundesliga bij Mainz 05. Pas nadat hij trainer werd, kwam zijn echte talent naar boven. (foto YouTube)

Jürgen Klopp maakte in 1990 op 23-jarige leeftijd zijn debuut bij 1. FSV Mainz 05 in de 2. Bundesliga. Hij speelde elf seizoenen op het één-na-hoogste niveau voor de club uit de hoofdstad van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz. Hij kwam tot 325 competitieduels kwam en scoorde 25 keer.

Klopp speelde aanvankelijk als spits, maar werd vanaf 1995 omgeschoold tot verdediger. De beste prestatie was een vierde plek in het seizoen 1996/97. Toen de ploeg in 2001 dreigde te degraderen uit de 2. Bundesliga werd trainer Eckhard Krautzun al na enkele maanden ontslagen. Klopp, die op dat moment geblesseerd was, kreeg de kans als interim-trainer het seizoen af te maken. Mede omdat hij in zijn eerste zeven wedstrijden zes overwinningen boekte, werd degradatie voorkomen. Mainz eindigde dat jaar op de veertiende plaats.

Het daaropvolgende seizoen werd Klopp aangesteld als hoofdtrainer. Hij eindigde twee keer als vierde en in zijn derde volledige seizoen als derde in de competitie. Met dat laatste resultaat werd promotie naar de Bundesliga afgedwongen. In deze periode rondde Klopp tevens een studie Sportwetenschap aan de Universiteit van Frankfurt af. Pas na de promotie behaalde hij ook het benodigde trainersdiploma.

Onder Klopp speelde Mainz drie seizoenen in de Duitse 1. Bundesliga. In seizoen 2005/2006 mocht de ploeg op basis van UEFA’s Fair Play klassement deelnemen aan de UEFA Cup. Mainz kwam door de twee voorronden en werd vervolgens in de eerste ronde uitgeschakeld door de latere winnaar Sevilla FC (0-0 en 0-2). In het seizoen 2006/2007 werd Mainz zestiende in de Bundesliga, waardoor het degradeerde. Nadat de club het daaropvolgende seizoen promotie naar de Bundesliga nipt misliep, kondigde Klopp aan zijn aflopende contract niet te verlengen en de club, waarvoor hij achttien achtereenvolgende jaren als speler en trainer actief was, te gaan verlaten.

Een paar dagen later tekende hij een contract voor twee seizoenen bij Borussia Dortmund. Dat contract werd later verlengd tot 2014. In 2011 werd hij met Borussia Dortmund kampioen van Duitsland. Hij herhaalde dat kunststukje een seizoen later. Met de BVB sleepte hij datzelfde seizoen ook de DFB Pokal in de wacht.

Zijn grootste succes beleefde hij in 2013 toen hij met Dortmund de finale haalde van de Champions League tegen Bayern München. In de halve finale werd op indrukwekkende wijze afgerekend met Real Madrid.

Klopp is iemand die wel van een geintje houdt. Zo beantwoorde hij een vraag van een journalist over het vertrek van supertalent Mario Götze naar Bayern met: ‘Mario Götze is vertrokken omdat hij graag met Josep Guardiola wil samenwerken. Daar kan ik niets aan doen: ik kan niet opeens vijftien centimeter korter worden en Spaans gaan praten.

En als Dortmund interesse heeft in Kevin Prince Boateng die er echter voor kiest om van Milan naar de aartsrivaal in Gelsenkirchen te vertrekken stuurt hij Boateng een sms met maar één woord: Schalke??????

Naast het trainerschap was Klopp vanaf 2005 een vaste voetbalanalyticus bij de Duitse televisiezender ZDF. Hij was in die rol onder andere actief bij het WK 2006. Na het EK 2008 stopte hij met het televisiewerk. Tijdens het EK van 2012 in Polen en Oekraïne riep hij de Duitsers op hun baard te laten staan zolang het Duits voetbalelftal nog in het toernooi zat. De winnaar van die actie, een Duitse fan, kon samen met hem de finale bekijken in Hamburg.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *