Jürgen Sparwasser (1948)

Jürgen Sparwasser (4 juni 1948) was een Oost-Duitse middenvelder die uitkwam voor de 1. FC Magdeburg en 53 keer de nationale kleuren van de DDR verdedigde. Werd in 1974 met één schot tot volksheld van het oosten gekroond.

Jürgen ‘Spari’ Sparwasser begon zijn loopbaan bij de club waar zijn vader trainer was, BSG Lok Halberstadt. In 1964 kreeg hij van de Oost-Duitse voetbalbazen de opdracht zich te melden bij SC Aufbau Magdeburg. Een jaar later, de naam van de club was inmiddels veranderd in 1. FC Magdeburg, maakte Sparwasser op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de DDR-Oberliga. Tegen Hansa Rostock viel hij in als linker aanvallende middenvelder. Zijn eerste doelpunt in de Oberliga maakte hij drie weken later, op 12 maart tegen Rot-Weiß Erfurt.

In 1969 werd Sparwasser voor de eerste keer opgeroepen voor het nationale elftal van de DDR. In de wedstrijd tegen Chili werd hij opgesteld al linkerspits. Ondanks zijn constante spel en zijn scorende vermogen werd hij vreemd genoeg nooit basisspeler in de DDR-selectie. In 1974 veranderde zijn status door één simpel doelpunt. Tijdens het WK van ’74 speelde de DDR in de voorronde tegen de West-Duitse buren. Het was de enige interland die beide landen ooit tegen elkaar gespeeld hebben. Op 22 juni zagen 62.000 toeschouwers, waaronder 1.350 streng geselecteerde Oost-Duitse supporters en 150 Stasi-spionnen, in Hamburg in de 78ste minuut Jürgen Sparwasser het winnende doelpunt maken. ‘Aktion Leder’, werd de avond later genoemd door de Oost-Duitse geheime dienst. Sparwasser werd met één schot volksheld.

“Wenn man auf meinen Grabstein eines Tages nur Hamburg ’74 schreibt, weiß jeder, wer darunter liegt“, zei hij ooit.

In hetzelfde jaar won Sparwasser met de 1. FC Magdeburg bovendien de Europacup II door in de finale AC Milaan te verslaan. Vijf jaar later kwam er, door een hardnekkige heupblessure, noodgedwongen een einde aan zijn carrière.

Na zijn actieve loopbaan werkte Sparwasser geruime tijd als assistent-trainer bij FC Magdeburg. Aanbiedingen om als hoofdtrainer aan de slag te gaan, wimpelde hij af omdat de Oost-Duitse politiek veel te veel invloed had op de sport. In plaats daarvan trad hij in dienst van de Pedagogische Hogeschool van Magdeburg. Toen zijn dochter problemen kreeg met het Oost-Duitse bewind, kwam zijn baan ook onder vuur te liggen. Sparwasser besloot naar het westen te vluchten. In 1988 speelde een team van oud 1. FC Magdeburg in en tegen de leeftijdsgenoten van FC Saarbrücken. Sparwasser bleef samen met zijn vrouw, die niet geheel toevallig op datzelfde moment op familiebezoek in het westen was, achter in Bondsrepubliek.

Van 1988 tot en met 1990 was hij assistent van Karl Heinz Feldkamp bij Eintracht Frankfurt en daarna trainer bij SV Darmstadt 98. Momenteel is Sparwasser nog actief als spelersmakelaar.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *