Karl Allgöwer (1957)

Karl Allgöwer (5 januari 1957) Duitse middenvelder die met recht ‘een kind van Stuttgart’ genoemd mag worden. Hij voetbalde er zijn hele actieve loopbaan. Eerst bij de Kickers en later de VFB. Kreeg vanwege zijn kiezelharde schot de bijnaam ‘Knallgöwer’. (foto YouTube)

De carrière van Allgöwer mag best opmerkelijk genoemd worden. Op zijn 18e werd bij hem een aangeboren heupafwijking vastgesteld en artsen raadden hem topsport af. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en Karl trok zich niets aan van de medische woorden. Hij bleef voetballen en werd tijdens zijn jeugdjaren al gevreesd om zijn afstandsschoten en kiezelharde vrije trappen. Dit talent leverde hem later de bijnaam ‘Knallgöwer’ op.

Hoewel der Karl een defensief ingestelde speler was scoorde hij er lustig op los. Tijdens een seizoen in een jeugdelftal van de SC Geislingen liet hij maar liefst dertig maal het vijandelijke netje bollen.

Zijn eerste stappen binnen de lijnen als prof zette hij het Stuttgarter Kickers, dat uitkwam in de 2e Duitse Bundesliga. In de uitwedstrijd tegen FC Augsburg maakte hij zijn debuut en het werd een wedstrijd om niet snel te vergeten. In 89e minuut van de wedstrijd scoorde Allgöwer op karakteristieke wijze de winnende 2-3. Hij bleef drie seizoen bij de Kickers en groeide uit tot een vaste waarde die regelmatig een doelpunt meepikte. In 118 officiële wedstrijden kwam hij tot 59 goals. Geen gek aantal voor een defensief ingestelde speler.

In 1980 maakte Allgöwer de overstap naar buurman en rivaal VFB, dat in de 1e Bundesliga uitkwam. Bij de VFB duurde het niet lang of Allgöwer had ook hier een basisplek veroverd. Zijn goede prestaties bleven ook bij de toenmalige Bundestrainer Jupp Derwal niet onopgemerkt. Hij maakte zijn debuut in 1980 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk. Het huwelijk met de Nationalelf was geen lang leven beschoren. Slechts tien duels kwam hij in actie in het Duitse tricot.

Hoe anders was dat bij de VFB. Allgöwer bleef puike wedstrijden spelen en kende als teamgenoten grote spelers als Hansi Müller, Jürgen Klinsmann en Karl Heinz Förster. Tijdens zijn eerste seizoen scoorde Karl tien keer in 32 wedstrijden. De VFB werd dat seizoen derde achter het ongenaakbare Bayern München en Hamburger SV. In het daaropvolgende seizoen maakte Allgöwer maar liefst 21 goals. Een prestatie van formaat. Hij werd met dat aantal tweede achter Torschützenkönig Rudi Völler die er twee meer maakte.

Knallgöwer beleefde in 1984 het hoogtepunt in zijn loopbaan toen hij met VFB Stuttgart kampioen van Duitsland werd. Het hele seizoen wisselden de HSV en de VFB de koppositie af. In de 33e speelronde won de ploeg van Allgöwer met 2-1 van Werder Bremen, terwijl de HSV verloor. Het kampioenschap was een feit.

In de jaren die volgden speelde Stuttgart een bescheiden rol in de Bundesliga. Allgöwer zelf zocht, met steun van onder andere Jürgen Klinnsman, in die tijd steeds meer de politiek op en zijn meningen over milieuverontreinigingen botsten met de meningen van de directeuren van de club en lokale Duitse politici. Allgöwer kreeg een spreekverbod opgelegd en de VFB voorzitter kondigde een vertrek van Allgöwer naar het buitenland aan. De voorzitter deed daarbij het aanbod om Karl hoogstpersoonlijk in een kruiwagen naar de grens te rijden. Ondanks de stroeve verhoudingen bleef Allgöwer de VFB trouw.

In 1987 kwam een eind aan de slechte periode. Stuttgart contracteerde Arie Haan en met hem aan het roer en de versterkingen in de vorm van Rainer Schütterle en Maurizio Gaudino bereikten die Schwaben in 1989 de finale van de UEFA cup tegen Napoli. Onderweg had Stuttgart onder andere afgerekend met FC Groningen. Het tweeluik tegen Napoli werd verliezend afgesloten, vooral doordat de Napolitaner op dat moment beschikten over Maradona en al zijn trucs.

Twee jaar later nam Karl Allgöwer afscheid van het betaalde voetbal. Hij speelde in totaal 338 wedstrijden voor de VFB waarin hij 129 maal scoorde. Na zijn loopbaan werd Allgöwer zelfstandig ondernemer, speelt golf en zet zich in voor liefdadigheidsactiviteiten. Hij is nog regelmatig te vinden bij thuiswedstrijden van VFB Stuttgart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *