KoldeRiekerink – Vlaflip

KoldeRiekerink - Vlaflip

KoldeRiekerink – Vlaflip

Tijd voor weer een mooi figuurlijk maar zeker ook letterlijk toetje in deze podcast. Een mooi verhaal over de Groninger middenvelder Piet Fransen.
Piet Fransen voetbalde tussen 1956 en 1964 voor GVAV in Groningen. Hij was een middenvelder, bij voorkeur aan de linkerkant. Fransen speelde ook nog zesmaal in het Nederlands elftal.

Fransen combineerde zijn voetbalbestaan met een carrière als melkboer en maakte lange dagen. Hij was brutaal, had uitstraling en zette zich altijd voor meer dan honderd procent in. Daarnaast was hij zeer temperamentvol. Na een akkefietje bij PSV nam het bestuur hem ooit zelfs de aanvoerdersband af. En dat niet alleen omdat hij het tijdens de wedstrijd tegen de Eindhovenaren demonstratief had weg gesmeten…

Begin jaren zestig had Piet met GVAV een sterk elftal, dat in de subtop van de eredivisie speelde. In 1961 werden ze zesde, en in ’63 achtste. Dat kon minder!
De wedstrijden tegen Feyenoord waren altijd zwaar beladen. Hard, maar fair. Schoppen in de wedstrijd, maar na afloop weer samen aan het bier.
Fransen had het tegen Feyenoord nogal eens aan de stok met zijn tegenstanders. Vaak met Theo Laseroms. Dan vlogen de vonken er vanaf. Eén keer raakte Laseroms de Groninger zo hard, dat Fransen een middenvoetsbeentje brak. Drie maanden revalideren als gevolg. Net hersteld komt hij Laseroms weer tegen. Vóór de wedstrijd lopen ze in het veld naar elkaar toe. Waarop Theo zegt: ‘Hé Piet, hoe is het nou met je? Je moet me nou eens gauw vertellen waar je woont. Ik heb al drie maanden een fruitmand in de achterbak van mijn auto staan.’ Dat…waren…nog… eens… tijden…

Bij Feyenoord probeerden ze de Groningers altijd een beetje af te zeiken. Fransen werd ook wel ‘Pietje de Clown’ genoemd, een bijnaam die hij gek genoeg zelf in het leven had geroepen door aan te geven zich niet als voetballer maar als artiest te zien. En hij zat dus in de melkhandel. Daar werd ook nogal eens laatdunkend over gedaan door bepaalde spelers uit Rotterdam-Zuid. Zo ook in deze anekdote uit 1965. Eddy Treytel, die keeper was van Feyenoord, komt tijdens de warming-up naar Fransen toe en zegt: ‘Piet, verkoop je nog steeds yoghurt?’ Piet reageert niet want hij denkt: krijg de kolere maar.

Maar in de wedstrijd, zo’n tien minuten voor het einde, komt Fransen alleen op Treytel af en stuurt hem volledig de verkeerde hoek in. Piet houdt de bal echter aan de voet en terwijl Treytel al in de hoek ligt, loopt de Groninger rustig naar de paal in de andere hoek. Hij wacht even en laat de vijandelijke keeper over de grond naar hem toe kruipen waarop hij nonchalant de bal in het lege doel tikt. Piet zijn reactie is vervolgens legendarisch: ‘Nou beste Eddy, dit is geen yoghurt, dit is een originele vlaflip.’

Het seizoen daarop speelde Piet Fransen voor Feyenoord.

(Foto: Gahetna.nl)

Nieuwsgierig?
– Luister dan naar aflevering 3 van Alle Ballen op Harris!
– Kijk dan naar aflevering 3 van Alle Ballen op Harris!

 

Een podcast maken kost geld! Wil jij ons helpen om meer van dit mogelijk te maken? Word dan fan!
Kijk voor meer informatie op ⁠⁠petjeaf.com/alleballenopharris⁠⁠

©Alle Ballen op Harris wordt gemaakt door ⁠⁠Studio Spraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *