Landon Donovan (1982)

Landon Donovan

Landon Donovan (4 maart 1982) was een Amerikaanse voetballer. Hij speelde vooral als aanvallende middenvelder in Duitsland, Engeland en Amerika. Kwam tot 157 caps en is all-time topscorer van Los Angeles Galaxy en Team USA.

Landon Donovan was 17 jaar toen hij terecht kwam bij  de jeugd van Bayer Leverkusen. Hij bleef er tot 2001 en werd daarna uitgeleend aan San Jose Earthquakes in de Verenigde Staten. Hij was er drie seizoenen actief en liet in 87 wedstrijden 32 keer het netje bollen. Hij keerde terug naar Leverkusen, maar succesvol was hij daar niet. Slechts zeven keer verdedigde hij de kleuren van die Werkself. Aan het einde van het seizoen 2004/2005 vertrok hij naar de westkust van The States en sloot zich aan bij de Los Angeles Galaxy. In de tweede seizoenshelft van 2008 speelde hij er nog samen met David Beckham.

Op 1 januari 2009 vertrok hij voor drie maanden naar Bayern München om daar zijn conditie op peil te houden. Hij maakte zoveel indruk, dat trainer Jürgen Klinsmann hem de rest van het seizoen huurde. Hij kwam zesmaal in actie voor de Rekordmeister. In de zomer van 2009 keerde hij weer terug bij Galaxy.

In januari 2010 en 2011 werd Donovan twee keer voor een periode van tien weken verhuurd aan Everton. Hij kwam tot zeventien inzetten waarin hij tweemaal scoorde,

Donovan maakte in augustus 2014 bekend dat dat jaar het laatste in zijn profcarrière werd. Op zondag 7 december 2014 speelde hij zijn afscheidswedstrijd. Hij werd die dag voor de vierde keer Amerikaans landskampioen met Los Angeles Galaxy en voor de zesde keer in totaal. Daarmee was hij de eerste speler ooit die zes keer Amerikaans landskampioen werd. Donovan nam afscheid van het betaald voetbal als topscorer aller tijden van de Major League Soccer.

Donovan speelde 56 wedstrijden in verschillende jeugdelftallen voordat hij zijn officiële debuut maakte voor de USA. Op de Olympische Spelen van 2000 maakte hij deel uit van het team dat tot de halve finales reikte. Hier maakte hij een goede indruk, waarna hij in oktober van 2000 zijn debuut maakte voor het nationaal elftal. Hij nam met de USA drie keer deel aan een WK voetbal. In 2002 in Japan en Zuid-Korea, 2006 in Duitsland en 2010 in Zuid-Afrika. Op 28 juli 2013 won Donovan met de Verenigde Staten de Gold Cup. Hij werd op het toernooi gedeeld topscorer met vijf doelpunten. Donovan werd voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië gepasseerd.

In 2008 behaalde Donovan zijn vijfde titel op rij als beste voetballer van de Verenigde Staten. Op 19 januari 2008 liet hij zich kronen tot all-time topscorer van de VS. Met een goal tegen Zweden passeerde hij Eric Wynalda. Op 10 oktober 2014 speelde Donovan zijn laatste interland voor Team USA. Hij begon als aanvoerder en werd na veertig minuten naar de kant gehaald. De wedstrijd werd gespeeld tegen Ecuador en eindigde in 1-1.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *